PONOVO POTVRĐENO PISANJE PREOKRETA: Hrvatski policajci bičevima tuku migrante (VIDEO)

Migranti koji se vide na snimku ranije su bili u Sloveniji. Nakon što ih je Policija RH preuzela od slovenačkih kolega, ilegalno ih je prebacila u BiH. Na videu se vide hrvatski policajci s bičevima.

Njemački magazin “Der Spiegel” objavio je snimke na kojima se vidi brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz BiH pokušavaju preći u tu državu.  Video je nastao u martu 2020. godine u blizini mjesta Poljana. Osobe u uniformama za koje se vjeruje da su hrvatski policajci prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u BiH.

Hrvatski policajci, pritome, primjenjuju psihičko i fizičko nasilje. Kako bi otjerali migrante koriste bičeve, palice i kamenje.“To je jasno kršenje zakona”, piše Der Spiegel.

Snimci koje je objavio Die Spiegel predstavljaju do sada najjasnije dokaz ilegalnog djelovanje hrvatske policije.

Videosnimak zlostavljanja objavljen je i na youtube kanalu organizacije Border Violence Monitoring.

Migranti koji se pojavljuju na snimku ranije su bili na teritoriji Slovenije, što je tamošnja policija potvrdila za njemački medij. Dakle, potpuno je jasno da je Policija Republike Hrvatske migrante koje je prihvatila iz Slovenije prebacila na teritoriju BiH koristeći brutalne metode.

Hrvatska godinama negira da njeni policajci ilegalno na teritoriju Bih ubacuju migrante koji se zateknu na njihovoj teritoriji.

Izvor: vijesti.ba, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top