25 GODINA DEJTONSKOG SPORAZUMA: Predsjedništvo BiH donijelo zajedničku izjavu

Povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Predsjedništvo BiH je donijelo jedinstvenu izjavu koju prenosimo u cjelosti.

Obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj  od najvećeg značaja za Bosnu i Hercegovinu, cijelu regiju Zapadnog Balkana, ali i Europu u cjelini.

Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredijeljenost za poštovanje odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i Ustava Bosne i Hercegovine koji je njegov sastavni dio.

Predsjedništvo BiH izražava zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos uspostavljanju i očuvanju mira, kao i rekonstrukciji Bosne i Hercegovine.

Danas je jedinstvena prilika da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini, svim njenim dijelovima, entitetima, Brčko distriktu BiH, kantonima, gradovima i općinama.

Predsjedništvo BiH pozdravlja napredak koje je od Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini do danas učinjen na poljima ekonomije, obrazovanja, demokratizacije društva, vladavine prava, javne uprave i svim drugim oblastima.

Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, u skladu s međunarodnim pravom.

Predsjedništvo BiH smatra da u ovom vremenu pandemije neophodno unaprijediti suradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv terorizma, pandemije virusa COVID –  19, kao i u pogledu migrantske krize.  

Obveza svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini jeste da pojačamo napore kako bismo osigurali narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno, uz međusobno uvažavanje i razumijevanje.

Danas je prilika da podsjetimo na obavezu da suosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obvezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata.

Mi, članovi Predsjedništva BiH, potvrđujemo svoju opredijeljenost da stvaramo društvo po mjeri svih njegovih naroda i građana, a posebno mladih kojima želimo omogućiti ostanak i budućnost u njihovoj domovini –  navedeno je u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Izvor: Fena, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top