ZVANIČNICI U BRISELU: Retorika Turske u vezi sa Kiprom pogoršava tenzije sa EU

Retorika Turske u vezi sa Kiprom pogoršava tenzije sa EU, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.
On je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU rekao da Ankara mora da shvati da ponašanje turskih vlasti dovodi do većeg udaljavanja od Unije.

“Smatramo da su najnoviji postupci i izjave Turske u vezi sa Kiprom suprotni rezolucijama UN i da dodatno raspiruju tenzije. Važno je da Turska shvati da je takvo ponašanje dodatno razdvaja od EU”, istakao je Borelj.

Prema riječima Borelja, biće neophodna fundamentalna promjena turskog stava kako bi se Turska i EU vratile na pozitivan plan i program.

Borelj je aludirao na komentare predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je pozvao na “rješenje sa dvije države” na Kipru tokom posjete sjevernom dijelu tog ostrva, gdje žive kiparski Turci.

“Vrijeme ističe i dolazimo do prelomnog trenutka u našim odnosima sa Turskom”, poručio je Borelj.

Erdogan je izjavio da Turska i sjeverni dio Kipra više neće tolerisati ono što je nazvao “diplomatskim igrama” u međunarodnom sporu oko prava na resurse u istočnom Sredozemlju.

Vlasti Kipra ocijenile su posjetu Erdogana samoproglašenom Sjevernom Kipru kao “provokativnu i protivzakonitu”.

Turska je zvanični kandidat za članstvo u EU i jedina zemlja koja priznaje Sjeverni Kipar kao nezavisnu državu.

Kipar je podijeljen duž etničkih linija još od turske invazije 1974. godine.
Turska ne održava diplomatske odnose sa Kiprom.

Iz Brisela su zaprijetili Turskoj da će EU sljedećeg mjeseca uvesti sankcije Ankari zbog protivzakonitog istraživanja u Sredozemnom moru.

EU nije uspjela da ubijedi Tursku da obustavi istraživanja u vodama na koje polažu pravo Grčka i Kipar, ali nije ni uvela sankcije Ankari koje zahtijevaju Atina i Nikozija.

NJemačka, koja vodi diplomatske razgovore sa Turskom, želi da pruži šansu dijalogu zbog trgovinskih veza Brisela i Ankare. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top