HAJRUDIN SOMUN: Tri greške Dejtona su naziv Republika Srpska, Ustav BiH i povratak izbjeglica!

Hajrudin Somun bio je uvodničar na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Bosna i Hercegovina od Bidena do Bidena”. Tom prilikom je komentarisao i Djetonski sporazum, čija je godišnjica potpisivanja bila jučer.

Dugogodišnji bh. novinar i diplomata Hajrudin Somun osvrnuo se na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, identificirajući tri najveće greške tog sporazuma, a to su davanje imena Republika Srpska bh. entitetu, propust za povratak izbjeglica kao i činjenica da je njegov dio Ustav BiH.

On napominje da je u to vrijeme dok je trajala agresija Armija BiH već bila na izmaku snaga te da se zbog toga pristalo na kompromise koji i do danas nisu ispravljeni.

“Taj sporazum je bio u funkciji prekida vatre, ali ostavljene su stvari koje će se kasnije rješavati. Ostale su dvije armije što se kasnije ispravilo, ali naša delegacija nije diskutirala oko principa povratka raseljenih i izbjeglih osoba”, dodaje Somun.

U nacrtu tog sporazuma bila je teza da se svi vrate na svoje, ali je kasnije predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević insistirao da se doda zarez iza kojeg je stavljeno osim u slučajevima ukoliko oni to ne žele, a Somun smatra da je upravo to bio problem za sve poslije što se dešavalo vezi s povratkom.

No, Somun je ipak fatalnom greškom nazvao činjenicu da je prihvaćeno da se u okvir sporazuma ugradi Ustav BiH koji nikada nije potpisan ili parafiran u bh. parlamentu, a u BiH on je i 25 godina poslije još uvijek na snazi.

Kada je riječ o novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu, rekao je da je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je vidio konvoj izbjeglica u Tuzli, Biden kazao da je greška zapada što su muslimani razoružani tokom agresije te da se to nije smjelo dogoditi.

Kako je Somun podvukao, sve je to, uz sve ono što se moglo čuti ovih dana nakon izbora u SAD-u, vrijedno priznanje jer je on tada kazao da je uvođenje embarga greška i NATO pakta i SAD-a podsjećajući da su Ujedinjene nacije prvo razoružale muslimane, a potom je u Srebrenicu došao ratni zločinac general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Somun kaže da je u Ženevi često imao priliku, kada je bio savjetnik bh. delegacije na pregovorima, da razgovara s dužnosnicima koji su o tome odlučivali, ali nikada nisu mogli osigurati ukidanje embarga iako je na to pozvao tadašnji američki senator Joe Biden.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović podsjetio je da je upravo novoizabrani predsjednik SAD-a stao na pravu stranu tokom agresije na BiH, izražavajući nadu da će se okončati saga oko prebrojavanja glasova u SAD-u te da će u januaru Biden biti inauguriran kao 46 predsjednik SAD-a.

Ocijenio je da će on obnoviti moć SAD-a i osigurati demokratičnost te zemlje koja će biti utočište ljudskih prava i ravnopravnosti bez obzira na boju kože, naciju, vjeru ili opredjeljenje.

Krug 99 odao je poštovanje i profesoru i prvom poslijeratnom premijeru Vlade Bosne i Hercegovine Hasanu Muratoviću koji je 14. novembra preminuo od posljedica koronavirusa.

Izvor: Klix.ba
Foto: Hajrudin Somun / Printscreen YouTube / RTV7 Tuzla

1 thought on “HAJRUDIN SOMUN: Tri greške Dejtona su naziv Republika Srpska, Ustav BiH i povratak izbjeglica!”

  1. Još jedan primer kako bošnjački intelektualci slabo šta razumeju. Pre neki dan jedan od njih na N1 reče: ,,Dodik je protiv NATO-a, jer ima podršku Rusije za to”. Ja bih pre rekao da ima podršku srpskog naroda za to.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top