KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU: U toku je sistematska akcija zastrašivanja Srba

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorila je da je na djelu organizovana, sistematska i kontinuriana akcija zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Ovakva reakcija Kancelarije uslijedila je nakon što je ispisan simbol UČK i prefarban srpski naziv na saobraćajnom znaku za naselje Kišnica u Gračanici.

“Ovakvi postupci jasna su poruka da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji i da im je bezbednost kompromitovana, posebno nakon hapšenja albanskih lidera i početka suđenja u Hagu za počinjene zločine tzv. OVK”, smatra direktor Kancelarije Petar Petković.

Iz Kancelarije su naveli da je ovo nova u nizu provokacija usmjerena protiv srpskog stanovništva u centralnom dijelu Kosova i Metohije, nadomak mjesta gdje je nedavno postavljen bilbord koji veliča zločine terorističke UČK.

“Nakon postavljanja sramnog bilborda UČK u Kišnici, u istom naselju organizovan je napad na porodicu Trajković, da bi u Gračanici bio pokušaj paljenja srpske trobojke i spomenika Milošu Obiliću. Ovo je četvrta u nizu provokacija srpskog stanovništa u ovom delu Kosova i Metohije za svega nedelju dana, za koju do sada niko nije odgovarao”, naveo je Petković.

To, kako je naglašeno, dokazuje da je na djelu organizovana, sistematska i kontinuirana akcija zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, koja ne bi bila moguća bez, bar prećutne, političke podrške i institucionalnog nereagovanja privremenih prištinskih institucija i međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji.

Petković je još jednom pozvao međunarodnu zajednicu, posebno one čiji je to zadatak i odgovornost na Kosovu i Metohiji, da osigura bezbjednost za sve Srbe na Kosmetu i da ovakve incidente najozbiljnije shvati prije nego što prerastu u još ozbiljnije probleme.

“Koristim priliku da pozovem i Srbe u Pokrajini da ostanu mirni i složni, da na provokacije ne odgovaraju, jer to upravo i jeste cilj ovakvih akcija. A Srbija će znati i moći da ih zaštiti, ukoliko to oni, čiji je to posao na Kosmetu, ne budu umeli ili želeli”, dodao je Petković.

Nepoznata lica danas su u Gračanici sprejem ispisala naziv OVK /UČK/ na putokazu za Kišnicu, gdje pored Albanaca živi i desetak srpskih porodica.

Izvor: Srna, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top