SAHRANJEN PATRIJARH IRINEJ: Telo poglavara SPC položeno u kriptu Hrama Svetog Save (FOTO, VIDEO)

Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru. Litugriju je služio mitropolit Hrizostom. Nakon služenja opela, održane su besede.

Telo patrijarha Irineja u kriptu hrama Svetog Save preneli su gardisti Vojske Srbije.

Građani koji su se okupili kako bi odali počast patrijarhu Irineju polako napuštaju hram Svetog Save.

Liturgija je počela u 9 sati i služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih Crkava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na drugi deo liturgije u hram Svetog Save. Uz Vučića je bio i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon opela, Dodik i Vučić su održali govore.

“Okupljeni iznad odra, ispunjavamo njegovu svešteničku želju – da se okupimo i da držimo zajedno. Da se kao narod sabiramo u volji i nevolji. Slobodno mogu reći da je naš patrijarh imao i tu snagu i tu moć da nas sabere i drži zajedno. U Banjaluci bi nam govorio da je najvažnije za Srbiju i Srpsku jedinstvo i ljubav prema čoveku. Nije Republika Srpska ni plakala ni veselila se, a da sa nama nije bio Irinej”, rekao je Milorad Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u govoru nad odrom patrijarha Irineja da je pokojni poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo – u miru sa sobom.

“Jedno vreme se završilo – samo ovozemaljsko. Vreme razuma, vreme onoga koji je toliko odgovarao opisu iz poslovice Jevrejima – bezazlen, čist. Sklopio je oči kako je i živeo – u miru sa sobom, crkvom i ljudima i Bogom”, rekao je Vučić.

“Njegov Bog je bio Bog razuma. Bog svih nas, onaj koji ne deli. Njegova Srbija bila je ona koju je sam stvarao – Srbija mira, Srbija koja razume, koja ne mrzi. Hram koji je želeo i razumeo, gradio je gradeći sve nas. Hoćemo li znati da ostanemo jedno, bez ikakve zlobe. Verujem da će njegovo učenje ostati, da će ostati hramovi i da će opstati srpstvo. Kada se gromada stene odvoji od planine, ostaje praznina. Takve retke gromade kao patrijarh Irinej ukrašavaju i narod”, rekao je on.

Patrijarh je ostavio delo vredno divljenja, rekao je on.

“Ovaj Hram praktično je izgradio. Obnovio je kulturu sećanja. Nije prihvatao podelu ljudi i naroda, iako je priznavao svaku državu krojenu po AVNOJ-evski šablonima. Verovao je u narastajuću snagu srpske države i, pomalo naivno, snagu da ona ubedi svet u stradanje našeg naroda na Kosovu”, rekao je Vučić.

Našeg Dedu čekaju u carstvu nebeskom, dodao je predsednik Srbije.

“Vaša preosveštenstva, ne mogu da govorim samo o odnosu jednog predsednika i patrijarha. Beskrajno sma ga voleo, a on je voleo i pazio na moju decu jednako kao i ja. Samo hoću da kažem da je na dan kada je otišao u bolnicu, pozvao me i rekao “Moram li, Aleksandre, u bolnicu? Zašto ja da zauzim postelju?”. Dan kasnije me je pitao je li sve pod kontrolom, a treći dan mi je rkeao “Ne brini, sa mnom će biti sve u redi, nego vidi da oko Srpske i Kosova bude sve dobro”. I više se nismo čuli”, zaključio je on u govoru.

Predstavnici ruske crkve pročitali su pismo patrijarha moskovskog Kirila. Nakon toga, govorio je starešina Saborne crkve Petar Lukić.

“Ako je i uputio kritiku – to je činio pažljivo. Dolazak patrijarha Irineja na tron posle patrijarha Pavla, možda je i najveći pokazatelj njegove veličine. Nije bilo lako preuzeti kormilo nakon patrijarha Pavla, ali je patrijarh Irinej nastavio u najboljem duhu tradicije naše crkve. I dana odzvanjaju njegove reči, da će njegov program biti jedino jevanđenje gospoda isusa Hrista. Plodovi tog rada nam pokazuju da je blagost patrijarha uvek pratila odlučnost i razboritost – naročito za poglavara crve”, rekao je starešina Saborne crkve.

“Pokazao se dostojnim naslednika patrijarha Pavla, što nije bilo nimalo lako”, rekao je, između ostalog, u govoru o patrijarhu Irineju mjestobjustitelj Hrizostom.

“Pokazao se kao beskompromisni borac u borbi za očuvanje ugleda crkve i naroda. Danas se privremeno opraštamo od njega, a njegovo telo predajemo zemlji. Pre 20 dana izgubismo mitropolita Amfilohija, a danas sipraćamo patrijarha Irineja. Svi osećamo teret ovog gubitka. Pa i pored velikog iskušenja, ne malaksajmo i ne gubimo nadu – Bog je s nama. Budimo hrabri i odvažni, kako od nas to očekuju patrijarh i mitropolit. Znamo da nas gledaju sa nebeskih visina”, rekao je on.

Sinod SPC prethodno je najavio da će zaupokojenu litugriju u 9 sati služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih Crkava.

Okupljenima se obratio i episkop bački Irinej, član Sinoda. On je rekao tokom liturgije da je patrijarh Irinej bio čovek mira. Prema njegovim rečima, patrijarh Irinej je bio omiljen kod velikog broja ljudi, pre svega kod onih sa duhovnom i crkvenom samosvešću i savešću.

“Svi su razumevali tu jevanđeljsku dobrotu, ne samo karakternu, ljudsku, kojom je njegova ličnost zračila, na najveća moguća poniženja. Umeo je ne samo da sačuva hladnokrvnost već da uzvrati pažnjom, dobrotom i dobrim delima upravo onima koji su mu nanosili nepravdu”, rekao je episkop bački.

Sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev).

Mitropolit Ilarion, koji je i predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, učestvuje i u zaupokojenoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

Mitropolit Ilarion doputovao je juče u Beograd, a visokog gosta na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop niški Arsenije, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Pre nego što je služio pomen kod odra patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save na Vračaru, mitropolit Ilarion se susreo u Patrijaršiji sa predsedavajućim Svetog arhijerejskog sinoda SPC mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Sinod je poručio građanima da će se SPC tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi, kao i da je zbog toga obezbeđen direktan televizijski prenos.

Takođe, Sinod je saopštio da, u skladu sa Ustavom SPC, preuzima dužnosti patijarha, a da će predsedavati mitropolit Hrizostom, koji je i najstariji po činu u ovom telu.

U hramu Svetog Save prisutni su i brojni političari, poput predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i drugi.

Patrijarh Irinej je 56. poglavar SPC, jer su to prvo bili arhiepiskopi, počevši od Svetog Save, a 45. je patrijarh, za kojeg je izabran 22. januara 2010, na Saboru SPC u Beogradu.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Telegraf.rs TV

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top