STEFAN RADOJKOVIĆ: Od 5000 leševa koji su u vrijeme NDH doplovili do Beograda identifikovan je samo jedan!

Istoričar iz Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković izjavio je da je od 5.000 tijela koja su Savom i Dunavom doplutla u Beograd sa područja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ od 1941. do 1945. godine identifikovana samo jedna osoba.

On je naveo da su žrtve mahom sahranjivane na Novom groblju, a dio i na Topčiderskom groblju.

“Po vađenju tela sa područja Beograda, stručnjaci Instituta za sudsku medicinu su dolazili da obavljaju uviđaj. Dokumentacija o tome se čuva kod njih i kod nas u muzeju. Koliko je danas poznato od svih je identifikovana samo jedna osoba i reč je o pripadniku Narodnooslobodilačkog pokreta”, rekao je Radojković za “Politiku”.

Beograđanka Dušanka Popović, koja je u ljeto 1943. godine imala 15 godina, rekla je da i danas pamti užasan prizor kako alasi čakljama vade tijela iz rijeke koje su ljudi u čudnim uniformama na obali polivali krečom.

Ona je posvjedočila da su iz rijeke izvađena tijela Srba usmrćenih u NDH-a, koje su ustaše bacale u Savu.

“To su potvrdili i ribari. Danima potom, Dorćol i ceo Beograd su govorili o tome”, rekla je ova devedesetdvogodišnja Beograđanka koja je ekipi “Politike” pokazala neobilježeno mjesto ukopa žrtava.

Ona je navela da treba neko od nadležnih to da ispita i potvrdi da li su tu posmrtni ostaci, pa neka se bar postavi spomen-ploča, jer su žrtve makar to zaslužile.

Izvor: Srna, Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top