USKORO NOVA VLADA SARAJEVSKOG KANTONA: Edin Forto budući kantonalni premijer

Nakon što je ostavkom Marija Nenadića srušena aktuelna Vlada Kantona Sarajevo pred Četvorkom i samostalnim zastupnicima koji joj daju vjetar u leđa je zadatak formiranja njenog novog saziva.Kako nezvanično saznaje Klix.ba, Narod i pravda, Naša stranka, SDP i NBL uz podršku nezavisnih skupštinskih zastupnika žele nastaviti “tamo gdje je ova koalicija stranka zaustavljena”.

To znači da Četvorka ima namjeru nastaviti kontinuitet, odnosno vratiti ljude koji su bili uključeni u procese do januara ove godine kada su SDA, SBB i DF srušili Šestorku.

Uključivanje što više “starih” osoba na ministarske pozicije i u procese koji su vođeni u Kantonu Sarajevo pokazalo bi građanima da Četvorka vjeruje ljudima koji su ranije bili u vlasti (u okviru trenutne koalicije) i da su radili dobar posao, ali s druge strane, u vremenu teške zdravstvene i ekonomske krize lakše bi nastavili, odnosno započeli razne procese s obzirom na to da se stari-novi članovi vlade ne bi morali ponovo upoznavati o brojnim projektima i problemima u kojima se nalazi Kanton Sarajevo.

Iako pregovori o novom premijeru i ministrima tek trebaju oficijelno započeti, špekuliše se da je jedan od favorita za novog premijera Edin Forto (Naša stranka) koji je predvodio prošlu vladu.

On bi trebao sastaviti novu vladu u kojoj sigurno neće biti bivšeg ministra komunalne privrede i infrastrukture Srđana Mandića koji je postao načelnik Općine Centar, a sigurno je da neće biti ni kadrova SBB-a i DF-a.

Za očekivati je da se u opcijama za nove ministre opet nađu Lejla Brčić, Haris Bašić, Admir Katica i Adnan Šteta.

Treba istaći da je veoma izvjesna rekonstrukcija Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS odnosno formiranje dva ministarstva čime bi se podijelile odnosno razdvojile nadležnosti za visokoškolsko obrazovanje od osnovnih i srednjih škola.

Istovremeno to će zahtijevati spajanje jednog resora drugom, a čini se da bi u tom slučaju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice moglo biti to koje će se pripojiti jednom od preostalih ministarstava.

Podsjetimo i da je današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj se trebalo glasati o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo, otkazana. Formalno-pravno, vlada je pala prošle sedmice kada je premijer Mario Nenadić podnio ostavku.

Nova, hitna sjednica Skupštine zakazana je za 30. novembar u 10 sati, a na njoj će, kako je rečeno iz Vlade KS, biti razmatrana ostavka premijera Nenadića i predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika.

Izvor: Klix.ba, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top