BAJDENOVA ADMINISTRACIJA: Evo ko će biti ključni ljudi!

Nekoliko sedmica nakon što su održani predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama, administracija predsjednika Donalda Trumpa dala je zeleno svijetlo novoizabranom predsjedniku Joe Bidenu da može započeti sa zvaničnim procesom prenosa vlasti.

Ovim će Biden dobiti pristup glavnim sigurnosnim informacijama uredskom prostoru kao i vladinim zvaničnicima dok se sprema da stupi na dužnost 20. januara.

U međuvremenu, očekuje se zvanično predstavljanje kandidata za Bidenovu buduću administraciju.

Kasno u ponedeljak navečer, Agencija za opšte poslove (GSA) koja mora odobriti predsjedničku tranziciju, obavijestila je novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država da je aktuelna administracija spremna da započne formalni proces tranzicije. Šefica Agencije Emily Murphy u pismu Bidenu potvrdila je da će sada imati pristup informacijama koje su mu ranije bile uskraćene, prenosi Reuters.

Murphy je rekla da Bijela kuća nije vršila pritisak na nju da odloži tranziciju i odluku nije donijela “iz straha ili favorizovanja”.

„Molim vas, znajte da sam odluku donijela samostalno, na osnovu zakona i dostupnih činjenica“, napisala je Murphy.

“Nikada na mene nije direktno ili indirektno vršio pritisak bilo koji zvaničnik izvršnog dijela vlasti – uključujući one koji rade u Bijeloj kući ili GSA – u vezi sa suštinom ili vremenom donošenja moje odluke. Da budem jasna, nisam dobila nikakvo naređenje da odložim moju odluku “.

Predsjednik SAD Donald Trump objavio je ubrzo nakon toga da je dao preporuku Murphy da uradi sve što je u skladu sa protokolom, kao i da je istu preporuku dao ostatku tima.

Trump je u tweetu napisao da njegov tim nastavlja borbu i da vjeruje da će pobijediti.

“Naš slučaj se nastavlja snažno, nastavit ćemo sa dobrom borbom i vjerujem da ćemo prevladati. Bez obzira, u najboljem interesu naše zemlje, preporučio sam Emily i njenom timu da urade šta treba biti urađeno u smislu inicijalnih protokola, i rekao sam svom timu da uradi isto”, rekao je Trump na Twitteru.

Buduća administracija

Osamnaest dana nakon izbora, Bidenov tim pozdravio je ovaj Trumpov korak koji, kako navode demokrate, omogućava “miran prenos vlasti”.

U satima prije odluke Agencije za opšte poslove Bidenov tranzicijski tim potvrdio je da je novoizabrani predsjednik odabrao osobe koje će biti u njegovoj administraciji.

Anthony Blinken trebao bi biti novi državni sekretar. Blinken je proveo šest mandata u Senatu na poziciji Bidenovog savjetnika. Tokom devedesetih radio je za Nacionalno sigurnosno vijeće u vrijeme predsjednika Billa Clintona, piše Politico. U vrijeme kada je Hillary Clinton bila državna sekretarka, Blinken je bio asistent u njenoj administraciji zadužen za edukaciju i kulturu.

Tokom mandata Baracka Obame, kada je Biden bio potpredsjednik, Blinken je bio zamjenik državnog sekretara.

Ukoliko ga potvrdi Senat, Blinken će dobiti zadatak obnove američke diplomatije i globalnog angažmana nakon četiri godine politike “Amerika na prvom mjestu” predsjednika Donalda Trumpa.

Jake Sullivan bit će savjetnik za nacionalnu sigurnost. On je na ovoj poziciji služio Bidenu u vrijeme kada je bio potpredsjednik. Bio je i zamjenik šefa osoblja u administraciji bivše državne sekretarke Hillary Clinton.

Avril Haines trebala bi zauzeti mjesto direktorice nacionalne obavještajne službe, postavši prva žena u toj ulozi.

Haines je i prva žena koja je bila zamjenica direktora američke Centralne obavještajne agencije. U vrijeme mandata Baracka Obame služila je kao zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost tokom kojeg je vodila Nacionalno sigurnosno vijeće, gdje je također bila prva žena ikada na ovoj poziciji.

Linda Thomas-Greenfield bit će za ambasadorica u Ujedinjenim nacijama, prenosi Reuters.

Kako se navodi na stranici Bidenovog tranzicijskog tima, Thomas-Greenfield ima tridesetpetogodišnju karijeru u oblasti vanjskih poslova i služila je na četiri kontinenta. U vrijeme mandata Obame i Bidena bila je asistentica sekretara u kancelariji za afričke poslove. Tokom svoje karijere radila je u okviru diplomatskih pozicija u brojnim zemljama uključujući Liberiju, Švicarsku, Pakistan, Keniju, Nigeriju.

Ukoliko bude potvrđen, Alejandro Mayorkas postat će prvi latinoamerikanac i imigrant na poziciji šefa Odjela za nacionalnu sigurnost. On je u Obaminoj administraciji radio kao zamjenik sekretara ovog odjela.

Kerry izaslanik za klimu

Bivši američki državni sekretar i nekadašnji predsjednički demokratski kandidat John Kerry trebao bi biti predsjednički izaslanik za klimu.

Kerry je 2015. godine u ime Sjedinjenih Država potpisao Pariški klimatski sporazum.

Sporazum okuplja 188 država u borbi protiv klimatskih promjena.

Sporazum je obvezao SAD i 187 drugih zemalja da zadrže rastuće globalne temperature ispod dva stupnja Celzija iznad predindustrijske razine i pokušao ih još više ograničiti na porast od 1,5 stupanj.

No, aktuelni američki predsjednik najavio je 2017. godine povlačenje iz ovog sporazuma čime su SAD postale jedina svjetska sila koja je odustala od ovog sporazuma. Ranije je Biden najavio da će se, nakon što stupi na poziciju, njegova administracija ponovo priključiti Pariškom klimatskom sporazumu.

Kako navodi Reuters, na osnovu pisanja Wall Street Journala, Biden će izabrati bivšu predsjednicu Federalnih rezervi Janet Yellen za sljedeću ministricu finansija.

Očekuje se da će Biden i novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris u utorak u Delawareu, Bidenovoj matičnoj državi, predstaviti svoje kandidate, uprkos tome što aktuelni predsjednik Donald Trump odbija da prizna poraz.

Sve pozicije buduće administracije treba potvrditi Senat.

Izvor: vijesti.ba, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top