MILORAD DODIK SAVJETU BEZBJEDNOSTI: Incko je monstrum! Hvatska, Srbija, RS i pola FBiH žele da ode!

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva Bih Milorad Dodik izjavio je večeras da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i dodao da visoki predstavnik Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da BiH po Ustavu pripada samo ono što joj je izričito dato, a da sve ostalo pripada entitetima, te da bi to trebalo da zna i Incko koji, kako je naveo, nije zadužen da tumači Ustav, ali da se neovlašteno petlja u tumačenja mnogo čega u BiH.

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN tokom sastanka posvećenog obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik je podsjetio da Bečka konvencija o međunarodnom pravu kaže da se međunarodni sporazumi primjenjuju, a ne da se tumače.

Dodik je podsjetio da je Dejtonski sporazum jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata.

“Hoću da kažem da je bazični stav Dejtonskog sporazuma da je BiH zemlja sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. BiH je složena državna zajednica, koja je pratila organizaciju SAD i značajno se kroz Dejtonski sporazum oslanjala na ono što su SAD u svojoj konstituciji uradile”, naglasio je Dodik.

Dodik je ukazao na to da su Incko, kao i visoki predstavnici prije njega, promijenili karakter Dejtonskog sporazuma i umjesto da ga, u skladu sa Bečkom konvencijom, primjenjuju, oni su ga tumačili, uvodeći takozvani duh Dejtona.

“Zbog toga je neobjektivan, nepravičan i kriminalan bio Pedi Ešdaun koji je koristio sve moguće načine da skrši Dejtonski sporazum, a u svojoj knjizi je napisao da je njegova uloga bila da ukine Dejtonski sporazum i napravi novu BiH”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, to nikada nije bilo ovlaštenje viskog predstavnika.

“To je bila laž koju su promovisali i njegovi nasljednici sve do Incka, tvrdeći da treba da naprave neku drugu BiH mimo Dejtonskog sporazuma”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je “famozni visoki predstavnik uveden Aneksom 10 Dejtsonskog sporazuma o civilnom provođenju sporazuma”.

“Neovlašetno je i nigdje ne piše da postoji Savjet za implementaciju mira, koji je mimo Dejtona navodno dao visokom predstavniku da, ne samo tumači, pomaže i usmjerava, nego da nameće i donosi zakone”, istakao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da se “neizabrani stranac odjednom pojavio u svjetskoj političkoj praksi kao neko ko je dobio mandat na osnovu potpisanog Aneksa 10, koji su potpisale Savezna Republika Jugoislavija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i neka Republika BiH”.

Prema njegovim riječima, u Akensu 10 piše da je visoki predstavnik dužan da podnosi izvještaj stranama potpisnicama i drugim zainteresovanim međunarodnim institucijama, a Incko nikad nije podnio izvještaj Republici Srpskoj.

“Danas od tih pet strana Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik, kao i 50 odsto Federacije BiH. Na nivou BiH dvije trećine političkih predstavnika hoće da nestane visoki predstavnik, a on i ovdje večeras nastavlja da manipuliše Savjetom bezbjednosti, iznosi neistine, govori na bazi očekivanja tapšanja ramena po Sarajevu i značajnih dobrobiti koje dobija zbog toga”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da u svemu što je rekao i danas i ranije, Incko pokazuje da mrzi Srbe i da “ili je plaćen za to ili je zaista ubijeđen da tako treba da bude”.

“Govorio je i danas o tome i želim da se osvrnem na to, jer sam mislio sam da je ovo mjesto za dostojanstven razgovor. Incko, koji zloupotrebljava govornicu govori u ime bošnjačkog naroda, ne govori u ime ljudi ovde, niti u ime Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

Dodik je Incka upitao da li zna da je on predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Ja kao predsjedavajući Predsjedništva nisam zaprimio nijedan zahtjev o tome da se Predsjedništvo izjasni u ovoj situaciji i zato samo mogu mogu reći da o tome nema stav Predsjedništva i vi niste čovjek koji tumači Predsjedništvo, ja vam to nikad neću dozvoliti”, rekao je Dodik.

Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH. Inzko nema apsolutno ništa s državnom imovinom u BiH i pokušava zaustaviti izgradnju hidroelektrana i aerodroma. Nijednu odluku nećemo službeno objaviti ni poštovati u RS-u. Ako Inzko nastavi provoditi odluke razmotrit ću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom”, poručio je Dodik.

Dodik je poručio da je on taj koji kao predsjedavajući tumači stvavove Predsjedništva, e ne Incko “svojim lažima pred ovako visokim tijelom”.

“Zato se čudim otkad vam gospodin /Sven/ Alkalaj ovdje u ime BiH, zašto je tu. Gospodin Alkalaj nikoga nije pitao, a bio je dužan da pita Predsjedništvo. On ovdje govori samo u ime svog šefa Bakira Izetbegovića i Željka Komšića. Alkalaj nema saglasnost za svoj nastup, ovo je privatan nastup i on nikoga ne predstavlja”, rekao je Dodik.

Izvor: Nezavisne novine, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top