TRAMP PRIZNAO PORAZ: Najavio početak tranzicije vlasti na Bajdena

Emily Murphy, šefica ključne američke savezne agencije Uprave za opće poslove (GSA), čije je formalno priznavanje rezultata američkih izbora ključno za prijenos vlasti, poslala je pismo Bidenu u kojem ga je izvijestila da tranzicija administracije Donalda Trumpa na novu upravu može početi.

Time je Biden u praksi i službeno postao izabrani predsjednik, a sve će formalizirati elektorski kolegij 14. prosinca.

Kako je javio CNN, u pismu šefice GSA koje je poslano Bidenu stoji da je Trumpova administracija spremna za početak formalne tranzicije vlasti.

“Ozbiljno shvaćam ovu ulogu i, zbog najnovijih događanja koja uključuju pravne izazove i potvrde izbornih rezultata, šaljem danas ovo pismo kako bih omogućila da Vam sredstva i službe budu dostupni”, napisala je u pismu upućenom Bidenu šefica ove savezne agencije Emily Murphy, prenosi index.

Trump: Učinite što je potrebno

O svemu se na Twitteru oglasio i sam Donald Trump. Napisao je kako je naložio da se učini sve potrebno kada je riječ o inicijalnim procesima za tranziciju vlasti, no isto tako da se njegova borba nastavlja.

“Želim zahvaliti Emily Murphy iz GSA na njenoj postojanoj predanosti i odanosti našoj zemlji. Uznemiravana je, prijetili su joj i zlostavljali je – i ne želim da se to događa njoj, njenoj obitelji ili zaposlenicima GSA-e. Naš slučaj se SNAŽNO nastavlja, nastavit ćemo jaku borbu i vjerujem da ćemo uspjeti. No, u interesu naše zemlje, poručujem Emily i njenom timu da učine ono što treba učiniti kad je riječ o početnim protokolima, i rekao sam mom timu da učini isto”, napisao je Trump.

Zastupnici u Kongresu i pripadnici poslovnog svijeta posljednjih su dana vršili pritisak na ovu malo poznatu saveznu agenciju, čije je formalno priznavanje rezultata američkih izbora ključno za prijenos vlasti s Trumpove administracije na Bidenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na covid-19 i za druga ključna područja. GSA je ranije objavila da će Murphy, koju je na to mjesto 2017. imenovao Donald Trump, utvrditi ili formalno odobriti prijenos vlasti kada bude jasno tko je pobjednik.

Zanimljivo, tek nekoliko sati prije pisma u kojem je GSA priznala pobjedu Bidena Allison Brigati, glasnogovornica te agencije rekla je da će zamjenica čelnice GSA Allison Brigati razgovarati s predsjednicom Zastupničkog doma i republikanskim zastupnicima u četiri odbora Zastupničkog doma 30. studenoga na zahtjev demokrata, što je značilo da još nema odobrenja za prijenos vlasti.

No to se promijenilo nakon objave iz Michigana.

Potvrda Bidenove pobjede u Michiganu

Naime, unatoč nekim najavama da se to još neće dogoditi, nakon te izjave stigla je vijest da je izborno povjerenstvo Michigana potvrdilo rezultate američkih predsjedničkih izbora, održanih 3. studenoga, prema kojima je u toj državi pobijedio demokrat Joe Biden.

Formalna potvrda rezultata upriličena je na sastanku koji se odvijao virtualno. Povjerenstvo je tako potvrdilo rezultate utrke u kojima je Biden tijesno pobijedio američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je u međuvremenu u više navrata pretrpio poraz u svojoj pravnoj borbi kojoj je cilj osporiti izborne rezultate u državama u kojima su oni tijesni te spriječiti Bidena u preuzimanju dužnosti.

Biden je u Michiganu pobijedio Trumpa za više od 150.000 glasova ili za oko 3 posto, a izborno povjerenstvo trebalo je potvrditi ispravnost prebrojavanja glasova.

Na nacionalnoj razini Joe Biden je na izborima dobio skoro 80 milijuna glasova, dok je aktualni republikanski predsjednik Trump osvojio 74 milijuna biračkih glasova.

Elektori iz svih saveznih država trebaju se 14. prosinca sastati na izbornom kolegiju i formalno potvrditi novog predsjednika. Biden je na izborima osvojio 306 glasova elektora, što je 36 više od potrebnog praga od 270 elektora.

Biden bi trebao preuzeti dužnost 20. siječnja.

Izvor: vijesti.ba, Foto: youtube, pritscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top