ZAOKRET U DODVORAVANJU: Zaev optužio Jugoslaviju da je podijelila Makedoniju i Bugarsku

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je izjavio je da Bugarska i Sjeverna Makedonija nemaju podijeljenu historiju, već zajedničku, te da je Goce Delčev revolucionar i za Bugare i za Makedonce koji su se borili za slobodnu Makedoniju i Odrinsku regiju.

“Naslijedili smo period koji nije bio u prilog našem prijateljstvu. [Bivša] Jugoslavija nas je podijelila. Ako ne priznamo historijske slabosti, ne možemo graditi budućnost”, rekao je on u intervjuu za bugarsku agenciju BgNes.

Kako je naveo, Bugarska je prijatelj Sjevernoj Makedoniji, prenosi Tanjug.

‘Prošlost ostavila mnoge nepravde’

“Nove generacije ne znaju u cjelosti ovu realnost, a ona nas mora ujediniti. I u Sjevernoj Makedoniji i u Bugarskoj ovakvo stanje loše utječe na ljude”, kazao je Zaev.

Istakao je da je “duboka država” ostala u opozicionoj VMRO-DPMNE i naglasio da će provođenje sporazuma s Bugarskom biti zakon.

“Lično potvrđujem našu poziciju da ćemo se u potpunosti suprotstaviti govoru mržnje, koji se mora zaustaviti. Aktivist VMRO-DPMNE koji je zapalio bugarsku zastavu snosit će odgovornost”, rekao je Zaev.

Istakao je da je prošlost ostavila mnoge nepravde u Makedoniji za vrijeme bivše Jugoslavije i komunizma.

U Sjevernoj Makedoniji je zamjenjeno više od 20 saobraćajnih oznaka na kojima je dopisano “bugarski fašistički okupator” – izjavio je također premijer Zoran Zaev i istakao da “Bugari nisu fašisti već prijatelji”, prenosi RSE.

U intevjuu za bugarsku agenciju Bgnes rekao je da su tokom Drugog svjetskog rata na početku Bugari bili “administratori” na području sadašnje Sjeverne Makedonije, ali su se zatim priljučili antifašističkom frontu pa su bugarska i makedonska vojska zajedno oslobodile Skoplje i druga mjesta.

– Bila je neka admistracija u tom trenutku na početku. Zatim se Bugarska digla zajedno s antifašizmom, borila se za slobodu, za demokratiju i apsolutno je dio antifašističkog fronta. Bugarske i makedonske vojske oslobađaju teritorije: Kriva Palanka, Kumanovo, cijeli region, Skoplje. I to je jedan lijep dio naše historije koji čini da budemo još jedinstveniji – rekao je Zaev.

Premijer je istakao da Makedonci i Bugari “nemaju podijeljenu historiju, ni ukrštenu, već zajedničku” i ocijenio da su ih vlasti Jugoslavije držale razdvojenim.

– Imamo zajedničku historiju. I iz nje su nastali i makedonski u bugarski narod, i makedonski i bugarski jezik”, izjavio je on.

– Dužnost je svim građanima, a najviše nama poltičarima, da zbližimo naše narode, jer mnogo godina, decenima su nas držali daleko. Različite vlasti. Prije svega za vrijeme bivše Jugoslavije, prije bivše Jugoslavije. Mi treba da budemo zajedno zato što smo prvi susjedi – rekao je Zaev.

Izvor: Agencije, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top