SPREMITE PIVCE I ŽIVCE: Društvena igra o ratu u BiH osvaja svet! (VIDEO)

Ne samo da je “Bratstvo i jedinstvo” potpuno objektivno, već je njegov tvorac Tomislav Čipčić išao toliko daleko da je godinu dana proučavao stručnu literaturu kako bi i najsitniji, na oko nevažni detalji bili tačni.

Bilo je pet sati popodne kada su nam Srbi, prekjuče u splitskom klubu Cirkus, napali tuzlanske trupe. Umesto da uzvratimo paljbu, mi Bošnjaci odlučili smo da se radije grupišemo unutar Sarajeva i čekamo bolje dane. Neizvesnost nas je izjedala. Kad-tad moramo u napad jer ako nas bude previše, od čega ćemo živeti? Zabrinuto smo gledali u kartu razmišljajući kako nam je prekinut dotok zaliha u grad. I pre nego smo se snašli, nadmoćna srpska vojska već je udarila po Hrvatima u Zapadnom Mostaru. Napali su iz Nevesinja, kuda su došli preko Istočnog Mostara kojeg su još ranije od nas oteli. Nesretni Hrvati. A neko vreme su se baš dobro držali. Jure, odnosno Praljak, izvukao je devetku na kocki pa mu je šteta ublažena, ali isto je pao.

Onaj srpski zapovednik Luka Žižić ni slutio nije da mi u ruci čuvamo kartu “Media Coverage” koju ćemo mu baciti kako bi svet putem novinara saznao što čine i kako bi, u konačnici, došao NATO da ih bombarduje. He-he!

“Znaš li ti koliko pijanih svađa će ovde nastati’? – upitao je igrač Ratko Mladić. Mi Bošnjaci samo smo zabrinuto gledali u retke, malene trupe odbačene u dnu ploče pokušavajući ih mislima prizvati.

Godinu dana proučavao stručnu literaturu

Tako je, otprilike, počela naša partija nove društvene igre “Brotherhood and Unity” (Bratstvo i jedinstvo). Neizmerno nam je žao što vam samo čitanje o njoj neće dočarati koliko je zarazna, sadržajna, detaljna i genijalna. A na dogovoreni okršaj stigli smo puni predrasuda razmišljajući kako nas čeka kontroverzna desničarska partija rizika.

No, ne samo da je “Bratstvo i jedinstvo” potpuno objektivno, već je njegov tvorac Tomislav Čipčić išao toliko daleko da je godinu dana proučavao stručnu literaturu kako bi i najsitniji, na oko nevažni detalji bili tačni.

“O ratu smo do juče mogli samo da čitamo knjige i gledamo emisije, da slušamo tuđe dojmove, ali sada se možemo staviti u ulogu vojnog zapovednika koji pokušava da pobedi. Bio to Praljak, kasnije Roso, Ratko Mladić ili Halilović, Rasim Delić. Igrač sagledava rat iz perspektive svog štaba i sam dolazi do zaključka zašto su Srbi hteli da probiju Posavski koridor i kako je došlo do rata u srednjoj Bosni, ali ne da nam to neko opisuje, nego sami gledamo šta bi mi napravili. Da li bismo napali drugoga i kada, kako? Da li bismo ulazili u saveze? Jesu li Bošnjaci probijali opsadu Sarajeva i ako da – zašto? Na koncu; kako bi rat izgledao da je neko drugačije postupao? Kroz ovu igru ne pitam zašto je do rata došlo, nego kako se odvijao – sažima sve to Tomislav, a mi bi još dodali da je ovo više interaktivno umetničko djelo nego li obična igra. Partija traje tri sata, tako da, nažalost nema onih celonoćnih bdenja nad tablom.

Sama pravila imaju četrdesetak stranica. Trebalo bi odvojiti dobrih osam sati da ih naučite. Neka vas to ne plaši, nama koji smo odradili nekolicinu strateških igara trebalo je, uz Tomislavovo navođenje, pola sata da pohvatamo osnove. Sam kaže da je temelje pokupio iz dobro poznatih igara, kombinovao je odgovarajuće mehanizme.

Dodaje da je najbolji način za savladati pravila gledanje YouTube clipova. U jednom od njih objašnjava da se ne kaže “Đajce nego Jajce”.

“Igra se prodaje vani. Iz Amerike je dosta skupa dostava, a Jure je svoju naručio iz Italije i čeka da mu dođe. Već je prodata u preko hiljadu primeraka. Na engleskom je jeziku, a prevod nije u planu “, kaže Čipčić, inače programer.

Izdavač je Compass games, a oni spadaju među tri najveća na planeti.

Ko bi rekao. Svetsko, a naše. A kad se rat odvijao, Tomislav je imao tek 17 godina.

“Sjećam se, 4. avgusta, veče pre pada Knina, sva deca iz mog kraja su se našla na terasi, na vrhu zgrade u Šibeniku. Igrali smo Riziko. I to onaj najveći, od osam igrača. Ova mlađa deca su sedela oko nas i gledala, a u pozadini čuješ granate… Nestvarno”, kaže Tomislav, koji već sada radi na novoj igri, ali matematičkoj. Biće o Drugom svetskom ratu u Sjevernoj Africi.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Printscreen YouTube / Moe’s Game Table

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top