UBISTVO POZNATOG IRANSKOG NAUČNIKA: Da li je povezano sa američkim izborima i budućim ratom protiv Irana?

Najveći iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakrizadeh danas je ubijen dok se vozio automobilom u Absardu, u blizini Teherana, pišu iranski mediji.Fakrizadeh je odmah nakon napada prevezen u bolnicu, gdje je i preminuo. Njegovi tjelohranitelji su također ranjeni u napadu, te se trenutno nalaze u bolnici.

Prema izvještajima iranske državne televizije, naučnik je u bolnicu dovezen s teškim povredama i ljekari su dali sve od sebe da mu spase život, ali to im nije uspjelo. Osim toga, državni mediji kažu kako je u pitanju atentat.

Prema agenciji Fars, naučnik je bio meta višestrukog napada u kojem su se desili najmanje jedna eksplozija i manji požar u gradu Absard u okrugu Damavand.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif oglasio se na Twitteru kazavši kako su “teroristi danas ubili eminentnog iranskog naučnika”. Dodao je kako je u pitanju kukavičluk i očaj.

Mnogi se već pitaju da li je ovo strateški isplaniran potez povezan sa smjenom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).Donaldu Trumpu i njegovoj administraciji ostalo je nešto više od 50 dana prije nego ih zamijene Joe Biden i njegov tim. Pretpostavlja se da će odmah nakon Bidenove inauguracije diplomatski kontakti između Teherana i Washingtona biti ponovno uspostavljeni.

Posljednjih nekoliko sedmica višestruki izvještaji američkih medija prenosili su informaciju da Trump ozbiljno razmišlja o vojnom napadu na Iran. Ovi mediji nisu željeli imenovati svoje izvore.

Trump se u maju 2018. godine jednostranu povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine. Kopredsjedavajući Evropskog vijeća za vanjske poslove, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt izjavio je preko Twittera da napad na Fakhrizadeha može biti povezan sa Bidenovim obećanjem da će se vratiti nuklearnom sporazumu.

“Nije nemoguće da se ovo ubistvo desilo kako bi se Bidenova administracija spriječila da uspostavi diplomatske odnose s Iranom i vrati se nuklearnom sporazumu”, napisao je.

Današnji atentat je drugo ubistvo visokog iranskog zvaničnika nakon ubistva generala Qassema Soleimanija, koji je stradao u zračnom napadu u januaru ove godine.

Osnivačica političke konsultantske grupe Stratega Hillary Mann Leverett je u razgovoru za Al Jazeeru rekla da ubistvo iranskog naučnika nije bilo šokantno kao ubistvo Soleimanija, ali je ipak “vrlo uznemirujuće”.

“Mislim da je cilj današnjeg napada bio da se pojačaju tenzije, posebno u ovom periodu smjena administracija”, rekla je, citirajući zatim Trumpa koji je nedavno rekao kako će do 20. januara vršiti “maksimalni pritisak” sve do momenta kada bude morao napustiti funkciju predsjednika.

Izvor: Klix.ba, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top