AKCIJA SIPA-e, PRETRESI NA VIŠE LOKACIJA U SREBRENICI: Predsjednik lokalnog SDP-a fiktivno registrovao Bošnjake u Srbiji da glasaju za Grujičića(?!)

Pripadnici SIPA-e od jutros pretresaju nekoliko lokacija na području Srebrenice i Tuzle, javlja Istraga.ba. Pretresi se vrše i u prostorijama Opštine Srebrenica. Akcija je usmjerena protiv osoba osumnjičenih za izborne prevare.

Prema informacijama Istrage, za sada su osumnjičene tri osobe, i to predsjednik Opštinskog odbora SDP-a BiH u Srebrenici Bego Bektić te Enver Hamzić i Muamer Sandžić. Oni su, sumnja Tužilaštvo BiH, ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su, potom, fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Sve je to urađeno, saznaje Istraga, kako bi se obezbijedili glasovi za Mladena Grujičića u utrci za načelnika te za SDP čiju je listu nosio osumnjičeni Bego Bektić.

Sandžić, Bektić i Hamzić su, tako, ukrali identitete Time, Hanije i Lejle Salkić koje žive u Srebrenici, nakon čega su ih prijavili za glasanje u Srbiji. Osim toga, osumnjičena trojka je ukrala identitet i tri člana porodice Pašalić koji žive u Holandiji. I oni su prijavljeni za glasanje putem pošte iz Srbije. Bego Bektić je, utvrdili su istražitelji SIPA-e, preko Sevleta Atića pribavio kopije ličnih karata četiri člana porodice Delić koji žive u Njemačkoj te ih je registrovao u Srbiji. Predsjednik srebreničkog SDP-a osumjičen je da je ukrao identitet Rame Alića, Pembe Alić, Himze i Ramiza Avdića, Šefika Alića, Bajre Zukanovića i drugih srebreničkih Bošnjaka koji žive u Francuskoj, Americi i Danskoj. Sve ih je, potom, prijavio na fiktivne adrese u Srbiji kako bi sebi, kao kandidatu za odbornika u Skupštini opštine Srebrenica, te Mladenu Grujičiću, kao kandidatu sa načelnika Srebrenice, obazbijedio sigurne glasove.

Podsjećamo, SDP BiH je jedina partija sa sjedištem u Sarajevu koja nije podržala kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika Srebrenice. Sve vrijeme Bektić i njegovi aktivisti radili su za Mladena Grujićića, što potvrđuju i rezultati na biračkom mjestu u Sućeski, rodnom selu predsjednika OO SDP Srebrenica.

Tamo je, naime, Alija Tabaković osvojio 276 glasova, dok je Grujičić dobio devetnaest glasova. Stranke koje su podržale Mladena Grujičića (SNSD i DNS) u Sućeski su osvojile svega četiri glasa ili 15 glasova manje od srpskog kandidata Grujičića. Za te je glasove otvoreno agitovao Bego Bektić, čiji je SDP u Sućeski osvojio 32 glasa.

Izvor: Slobodna Bosna, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top