INTERVJU, EVA RAS: Smeh je najbolja vakcina protiv opakog virusa

Čuvena glumica Eva Ras ne staje ni u vreme pandemije. Snima, daje intervjue, dosta hoda, budno analizira “virusno vreme na Balkanu”, ali svakodevnicu koja, uglavnom nevešto režirana, dopire sa tv ekrana. Zatičem je po povratku iz šetnje.  

Kako ste, kako provodite vreme?

-Čim svane, a to je oko pola osam, osam sati, ja se skockam i izađem, provodim vreme na ulicama. Postala sam prava uličarka još od desetog maja kad je prestalo vanredno stanje. Naučila sam za tih 53 dana zatočeništva u  kućnom pritvoru, od 15 marta do 10. maja, da je za mene kretanje najvažnije i druženje sa mojim sugrađanima. Moj imunitet je u mojim koracima, što više hodam ja sam zdravija, on se ne kupuje u apotekama već je u kilometrima preda mnom i iza mene. Mislila sam da je Srbija moja domovina, ali pandemija je pokazala da nemam prava ni na kretanja ako vladari tako narede. Dok ponovo ne narede: ”U mišju rupu svi”, mene samo mrak može da natera da uđem u svoj brlog.

Šta može ovih dana da Vas nasmeje?

-Virus je podelio građane Srbije na one pokorne i  buntovne. Buntovni me zasmejavaju jer oni isuču nos iz maske i poveravaju mi se da im se maska uvoštila jer oni već nedeljama nose istu, bez pranja i peglanja, ali moraju da imaju ako naiđe komunalna policija, a pokorni se dave sa nosevima pod friškom maskom maskom koju neprekidno menjaju verujući da su tako bezbedni. Ali slučaj u autobusu 83 na liniji za Zemun ujedinio ih je neko ko je prdnuo i ceo autus zasmrdeo, svi su stavili obe šake preko noseva i vikali šoferu da otvori vrata jer neće dalje da se voze u paklenom smradu. Smrad je stigao i do šofera, razumeo je vapaj i  otvorio sva vrata, mnogi putnici su izašli, a mi koji smo ostali raspravljali smo o tome kako maska može da štiti od virusa koji je nevidljiv, manji od nano čestica kad propušta smrad koji je sačinjen od debelih molekula.

Krizni štab je postao deo naše svakodnevice, već mesecima su tu. Kako Vam oni deluju?

Gospođa Kisić se sasvim izveštila da pokazuje svoje svakojake frizure i aljine, smršala je i šteta je što odnedavno i ona nosi masku i ne vidim da li je promenila šminku. I ona je ljuta zbog toga jer je nadmeno izjavila u očaju: ”Neka svako bude svoj Krizni štab!”, a to i prevodu, znači – nosite se, dosta više vaših zanovetanja, mi nismo idealni Krizni štab.

Dr Kon je postao ciničan: “A vi očekujete da ćemo primeniti silu?!” Jok i neće ako mu gospođa premijerka dozvoli, jer samo još pre nekoliko dana zavijao je tražeči pomoć policije. On sigurno nije obavešten da pola građana Srbije masku nosi pod nosem i da nema te policije koja bi bila kadra da ih sve kazni. Brojčano je više isukanih noseva nego policajaca.

A tek dr Nestorović, ali oni su svi odlikovani uprkos tome što se nisu snašli na estradi. Sada gospodin poslanik Palma traži da im se zabrani da učestvuju u zabavnim programima na televiziji. Smejurija, starlete umeju na estradi, rijaliti doktori – ne!

This image has an empty alt attribute; its file name is Lepota-poroka.jpg
LEGENDARNE SCENE: U filmu Živka Nikolića “Lepota poroka”

Učestvovali ste u rijaliti programima. Kako Vam deluju ovi koji se sada emituju?

-Sezona rijaltija je kao i ma koja serija, i svi znamo da nisu ni sve serije uvek brilijantne. Sedam debelih i sedam mršavih krava, ja sam imala sreće što sam bila u dobrom rijalitiju, ili je rijaliti bio dobar što sam ja bila u njemu, ko bi to mogao da presudi, ali da sam bila rijaliti zvezda to nije sporno.

Nedavno ste završili snimanje srerije i posle toliko decenija, prvi put posle “Lepote poroka” našli ste se u kadru sa Mimom Karadžićem.

-Pre dve nedelje sam snimala seriju ”Zlatni dani” u režiji Marka Sopića sa Milutinom Mimom Karadžićem, sa kojim nisam bila u istom kadru od filma Živka Nikolića “Lepota poroka”. Igrali smo oboje u serijama Siniše Pavića ali ne zajedno, čak u seriji “Junaci naših dana” mi smo i ortaci ali još nismo bili u istom kadru. Ja sam se razvalila od radosti kad smo se sreli u garderobi, nisam mogla prestati da ga grlim i ljubim u obraze, toliko sam bila srećna da je moja sreća postala zarazna kao virus i on je mene grlio i ljubio u obraze pa smo posle, kao da nije svetska pandemija, glumili ovejanu žrtvu i mafijašicu koja iz zasede vlada državama i skida glave svakom ko joj nije po volji. I gle čuda, inkubacija je prošla i Mima i ja nismo nosioci virusa Kovid 19, oboje smo negativni! Nismo se zarazili niti smo nekoga zarazili.

This image has an empty alt attribute; its file name is Eva-Ras-Mima-Karadzic.jpg
“ZLATNI DANI”: Prvi put u kadru sa Mimom Karadžićem još od filma “Lepota poroka”

Ja sam se razvalila od radosti kad smo se sreli u garderobi, nisam mogla prestati da ga grlim i ljubim u obraze, toliko sam bila srećna da je moja sreća postala zarazna kao virus i on je mene grlio i ljubio u obraze pa smo posle, kao da nije svetska pandemija, glumili ovejanu žrtvu i mafijašicu koja iz zasede vlada državama i skida glave svakom ko joj nije po volji.

Kakva su vaša američka iskustva?

-Uvek sam volela američki način života. Smesta, kako bih sletela na JFK aerodromu, osećala sam se kao zaštićena vrsta i sve činila da se ukotvim tamo, ali nisam uspela da pustim koren, a nisam želela da ostanem kao siromašna rođaka pa sam se vratila kući, gde sam samostalna, slobodna ali i siromašna, što ovde nije strašno jer i ne poznajem nikoga ko je bogat.

O čemu razgovarate sa prijateljima koji ne žive u Srbiji?

-Dijaspora je utihnula, retko kad me zovu telefonom, mejlove ne šalju, biće da im ne godi što se kuvamo u istom loncu pandemije. Oni su uvek bili puni para, svi su ih poštovali, dobro su izabrali gde da žive, a sad i tamo ograničenja, pretnje i strah da li će ih virus mimoići ili ih čekaju respiratori… A mi smo ovde rasterećeni, mi smo izabrali da ne verujemo ni u najmračnije priče, jer ako nema virusa onda smo na konju, nema čega da se plašimo i tako mi ismejevamo sve i svašta jer smeh je lek, najbolja vakcina protiv opakog virusa. 

This image has an empty alt attribute; its file name is Eva-Ras.jpg

Moj recept za dugo trajanje je da vas stalno iritiraju nebuloze i svinjarije, da se borite protiv onih koji ugrožavaju slobodu naroda, da ne zažmurite i vidite nedaće kojih je uvek na pretek i kad nema pandemije.

Kada bacite pogled u retrovizor, koje su to slike koje iskaču?

-Princeza Korona Kovid 19 je pokorila celu planetu i ja se neprekidno prisećam velikih okupljanja, fudbalskih utakmica sa 200.000 gledalaca, navijača po trgovima. Prisećam se gradova preplavljenih ljudima koji slave karneval, kao u Riju de Žaneiru, prepune kafane gde nema slobodnih stolova. Đinđićeve sahrane kad je ceo Beograd bio na ulicama, a sad prazne ulice  po kojima raznosači pice dominiraju, na njih neće virus, na nas hoće pa poručujemo da nam u kutijama donesu do vrata, jadan smo to svet u kojem su kafane zatvorene a časni građani hoće picu da jedu.

This image has an empty alt attribute; its file name is Eva-Ras-Ljubavni-slucaj-sluzbenice-PTT.jpg
KARIJERA DUGA 6 DECENIJA: Eva u filmu “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT”

Šta je recept za dugo trajanje?

-Da vas stalno iritiraju nebuloze i svinjarije, da se borite protiv onih koji ugrožavaju slobodu naroda, da ne zažmurite i vidite nedaće kojih je uvek na pretek i kad nema pandemije.

Piše: Aleksandar Đuričić Foto: Facebook / Eva Ras

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top