TRAMP BLOKIRA BAJDENA: Bajdenovom timu nije dopušten sastanak sa Pentagonom

Trumpova administracija je spriječila tranzicijski tim novoizabranog predsjednika Joea Bidena da se sastane sa kolegama u obavještajnim agencijama Pentagona, navodi obavještajni zvaničnik koji je upoznat s pregovorima o tranziciji. Tim se sastao sa tranzicijskim zvaničnicima agencija koje se tiču više politike i međunarodne sigurnosti, ali je došlo do zastoja kada su u pitanju obavještajni podaci.

Iako je Uprava za opće usluge 23. novembra dala zeleno svjetlo službenicima federalnih agencija da se sastanu sa timovima novog predsjednika, što je neophodno kako bi se osigurao nesmetan prijenos vlasti, do toga u Pentagonu ipak nije došlo.

Washington Post je prvo izvijestio o problemima Bidenovog tima sa prijelaznim uredom Ministarstva odbrane koji predvodi Trumpov odan čovjek.

Prošle sedmice su dogovoreni sastanci sa raznim obavještajnim agencijama, međutim iz Pentagona su poslali dodatne uslove, odnosno kazali su da se Bidenov tim neće sastajati dok prethodno ne pošalju pitanja i ne navedu imena ljudi sa kojima žele komunicirati.

Zahtjeve Bidenovog tima bi pregledali glavni savjetnik Ministarstva odbrane i Kash Patel, Trumpov odabrani predstavnik za vođenje tranzicije Pentagona koji je postavljen prošlog mjeseca.

Pentagon poriče bilo kakav napor da se ospori tim izabranog predsjednika. Oni su kazali da Bidenov tim nije odbijen nego da mora proći određeni postupak čija pravila očigledno postavlja Trumpova administracija.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top