IRANSKI PREDSJEDNIK: Iščekujemo da Bajden preuzme funkciju predsjednika

Teheran se priprema da poveća proizvodnju nafte u iščekivanju da DŽozef Bajden preuzme funkciju predsjednika SAD i da se Vašington vrati Sporazumu o nuklearnom programu Irana, izjavio je predsjednik Islamske republike Hasan Rohani.

On je podsjetio da je u Iranu zbog sankcija prije potpisivanja Sporazuma došlo do pada proizvodnje i prodaje nafte, ali da je Teheran nakon potpisivanja tog sporazuma 2015. godine i ukidanja sankcija mogao da poveća prodaju nafte na više od dva miliona barela za kratko vrijeme.

“S obzirom na vrijedne operativne alate i iskustvo, i danas postoji spremnost da se dodatno poveća proizvodnja nafte”, rekao je Rohani.

Rohani je istakao da je ekonomski rat SAD stvorio određene prepreke kada se radi o izvozu iranske nafte i petrohemijskih supstanci, ali da se želja odlazećeg predsjednika Amerike Donalda Trampa da smanji proizvodnju na nulu nije ostvarila, javio je “Sputnjik”.

Izvoz sirove nafte iz Irana dostigao je rekordnih 2,5 miliona barela dnevno 2011. godine, a 2014. godine je smanjen na oko milion barela dnevno. Nakon potpisivanja Sporazuma 2015. godine izvoz je ponovo porastao na 2,15 miliona barela dnevno, ali je ponovo došlo do pada 2018. godine.

Nakon što je većina evropskih i azijskih uvoznika počela da smanjuje poslovanje sa Iranom, izvoz iranske nafte pao je na između 600.000 i 700.000 barela dnevno u ovoj godini. 

Izvor: Srna, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top