TEGELTIJA: Uslovi za rad u VSTV-u za mene su nemogući, dobijam prijetnje!

U Banjoj Luci je danas održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS-a Željke Cvijanović i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Prvi čovjek VSTV-a koji je očito na izlaznim vratima nakon brojnih afera Milan Tegeltija kazao je kako je imao obavezu da obavijesti predsjednicu RS-a i srpskog člana Predsjedništva BiH o stanju i atmosferi u VSTV-u.

https://preokret.info/index.php/2020/12/08/milorad-dodik-sarajevo-je-politicki-monstrum-tegeltija-je-ugrozen/

“Imao sam tu obavezu jer sam izabran iz RS-a, a što se mene tiče uslovi za rad na nivou BiH, kada sam u pitanju lično ja, postaju nemogući. Ja kao osoba i predsjednik VSTV-a izložen sam nezakonitim, obavještajnim i paraobavještajnim aktivnostima koji mogu rezultirali i mojom likvidacijom. Ja na to teško da mogu pristati, jer to nisu uslovi koji osiguravaju bilo kojem profesionalcu da časno obavlja svoj posao. U četvrtak ću saopćiti svoju konačnu odluku“, poručio je.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović je kazala da pravosuđu treba korjenita i temeljita reforma, ali ne ona koja je ciljana protiv pojedinca. Ona je kazala da su reakcije međunarodne zajednice protiv Tegeltije neprincipijelne.

“Umjesto da se bavimo aspektima, mi se bavimo pojedincima. Poziv svima nama iz RS-a jeste da se okupimo oko stvarnih problema, da ih rješavamo na dobrobit građana i RS-a. Ono što radimo na nivou BiH je najblaže rečeno doprinos svih nas za normalan suživot i normalno funkcionisanje. Ovo sada je otvoreni napad na ljude koji se bave važnim pozicijama na nivou BiH“, kazala je Cvijanović.

Ona je kazala da ne štiti nikoga, nego onoga ko je u ime RS-a dobio bilo kakvu poziciju.

“Njima se mora osigurati da normalno žive i rade i ne budu predmet obavještajnih radnji. U BiH, gdje se danas nalazimo, nije slučajno. Ovo je možda kraj nekog puta koji je bio pogrešno postavljen. Od početka se išlo na promjene i izvrtanje stvari institucionalnog života BiH. Ne znamo kako da branimo ustavnost, jer oni koji pričaju o tome su kršili Ustav”, dodala je.

Jedino moguće rješenje je, smatra Cvijanović, da se u RS-u okupe i bez “ovakve podrške međunarodne zajednice”. Govorila je i protiv stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i međunarodne zajednice.

Izvor: Klix.ba, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top