IRAN: Erdogan podstiče separatističke težnje iranskih Azera

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je turskog ambasadora na razgovor zbog komentara koje je dao predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom svoje posjete Azerbejdžanu za koje Teheran smatra da predstavljaju miješanje u unutrašnja pitanja.

Erdogan je recitovao azerbejdžansko-iransku pjesmu o podijeli teritorije Azerbejdžana između Rusije i Irana u 19. vijeku. Teheran je izrazio zabrinutost da bi njegovi komentari mogli podstaći separatističke tendencije među azerbejdžanskom manjinom u Iranu.

“Turski ambasador je obaviješten da je završeno doba polaganja prava na teritorije i ekspanzionističkih imperija. Iran ne dozvoljava nikom da se miješa u teritorijalni integritet”, navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed DŽavad Zarif nešto ranije je objavio poruku na društvenoj mreži “Tviter” da turski predsjednik nije obaviješten da se njegovo recitovanje u Bakuu odnosi na prisilno odvajanje oblasti od iranske domovine.

On je naglasio da “niko ne može govoriti o našem voljenom Azerbejdžanu” misleći pri tom na region na sjeverozapadu Irana, gdje živi veliki broj manjinskih Azera.

Azeri govore jezik sličan turskom ali poštuju šiitsko tumačenje islama što je državna vjeroispovijest u Iranu. Istoimeni iranski region graniči se sa bivšom sovjetskom republikom Azerbejdžan.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova, takođe je pozvalo na razgovor ambasadora Irana u Ankari radi protesta o tvrdnjama o predsjedniku Erdoganu.

Izvor: Iran, Foto: printscreen, youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top