DODIK NAKON SASTANKA SA LAVROVOM: Republika Srpska ne prihvata integraciju BiH u NATO

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je stigao večeras u Sarajevo nakon čega se sastao sa članom Predsjedništva BiH iz RS-a Miloradom Dodikom te predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.Lavrova su u Vladi RS-a u Istočnom Sarajevu dočekali Milorad Dodik i Željka Cvijanović nakon čega su otpočeli planirani sastanak.

Nakon sastanka, kojem prisustvuje i Cvijanović, ali i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, planirana je konferencija za novinare Dodika i Lavrova.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov će u Bosni i Hercegovini ostati dva dana, a sutra će se sastati sa svim članovima Predsjedništva BiH te ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Planirano je i da se sastane sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem nakon čega odlazi u službenu posjetu Beogradu.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je ranije da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom predstojeće posjete BiH govoriti o agendi za jačanje mira i stabilnosti u BiH, a da su bilateralni odnosi drugi aspekt njegove posjete.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu ikonu staru 300 godine u pozlati, koja je pronađena u Lugansku.

Na poleđini ikone utisnut je pečat.

Dodik je ikonu uručio Lavrovu tokom večerašnjeg sastanka koji se održava u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kojem prisustvuju zvaničnici iz Republike Srpske.

Lavrov je danas počeo posjetu zemljama regiona, a prva je posjeta Republici Srpskoj i susret za njenim zvaničnicima.

Milroad Dodik održao je press konferenciju nakon sastanka sa Ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

Naveo je kako je posjeta Sergeja Lavrova na današnji datum stvar simbolike.

– Nismo birali datum, simbolično je ispalo na ovaj datum na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zahvaljujemo Rusiji na njenom učešću. Podrška je bila važna i dovela do toga da znamo da postoje oni koji se drže potpisanog sporazuma, a ne samo oni koji bi da ga mijenjaju. To je bila jedna od važnih tema naših dananšnjih razgovora, kazao je Dodik.

Dodao je kako je RS godinama izražavala svoje protivljenje intencijama Visokog predstavnika.

– Mi smo dugo godina izražavali svoje protivljenje intencijama Visokog predstavnika o izmjenama i zato smo tražli da se ukine ured Visokog predstavnika. Nase viđenje bonskih ovlaštenja je da je to prevala i podvala i da Vijeće za implementaciju mira nije moglo po Dejtonu dati takva ovlaštenja. Zato zakoni koje nametne Visoki predstavnik moraju biti ukinuti, rekao je on.

Kazao je kako nema otvorenih pitanja RS i Rusije.

Dodik je naglasio da je sa Lavrovim razgovaro i o NATO-u.

– Razgovarali smo i o NATO poziciji, RS ne prihvata integraciju BiH u NATO, niti da BiH ima komisiju za NATO, kazao je Dodik rekavši da je Lavrov danas posjetio Republiku Srpsku, a da sutra ide u posjetu Bosni i Hercegovini.

Izvor: Klix.ba/Srna, Foto: Tviter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top