ĐORĐE RADANOVIĆ: Vlasti u Sarajevu izbrisale oko 135 ulica koje su bile nazvane po Srbima i koje asociraju na antifašizam

Vlasti Kantona i opština u federalnom Sarajevu izbrisale su oko 135 ulica koje su bile nazvane po Srbima ili toponimima koji asociraju na srpski narod, a te ulice sada nose nazive po ustaškim i nacističkim komandantima ili ideolozima, rekao je danas Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović.

“Ulica i škola nazvani po Mustafi Busuladžiću najbolji su primjer za ovaj sramni potez sarajevskih vlasti. To je `renesansa` lidera 13. SS `Handžar divizije` i ideologa nacističke politike iz Drugog svjetskog rata”, upozorava Radanović.

I u drugim gradovima, ističe on, mogu se vidjeti ulice čiji su nazivi u službi zastrašivanja Srba, poput ulice nazvane po pukovniku Ante Pavelića – Avdagi Hasiću u Kladnju.

Radanović podsjeća da je još u martu prošle godine Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH uputio Skupštini Kantona Sarajevo i načelnicima opština Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Stari Grad, Ilidža i Hadžići inicijativu za vraćanje naziva ulica po komandantima koji su 1945. godine oslobađali Sarajevo od fašista.

On je na uvid Srni ustupio dio podataka iz arhive Odbora koji se odnosi na imena ulica u Sarajevu iz 1992. godine, a koje su u 2019. godini imale posve druge i neprimjerene nazive, potpuno neprihvatljive i uvredljive za srpski narod.

Prema tim podacima, Trg 10. Krajiške NOU divizije sada je Teheranski trg, Trg Pere Kosorića sada je Trg heroja, Ulica Slavka Rodića dobila je ime Atife Karalić, a Slavko Rodić i Pero Kosorić su 1945. godine komandovali sarajevskom operacijom i oslobodili Sarajevo 6. aprila.

“Ulica Vojislava Kecmanovića Đede dobila je ime Ulica Nusreta Šišića Dede, tako da predsjednik ZAVNOBiH-a nema ulicu u glavnom gradu one republike koju je stvarao”, navodi Radanović.

On naglašava da je Ulica Vase Miskina sada Ferhadija iako je Miskin sarajevski simbol borbe protiv fašizma i najzaslužniji za ponovni početak rada fudbalskog kluba “Željezničar” u Sarajevu 1945. godine.

Ulica narodnog heroja i Sarajlije Miladina Radojevića danas je ulica Sepetarevac, ulica Travničanina i narodnog heroja Spasoja Mičića preimenovana je u ulicu Gornja Breka, ulica narodnog heroja Slobodana Principa Selje sada je Kulovića ulica ili ulica Hadžel, dok je Ulica Nikole Tesle postala Petrakijina ulica, a Ulica Moše Pijade – Bolnička.

Ulica znamenitog srpskog pjesnika Jove Jovanovića Zmaja sada je Gimnazijska ulica, ulica narodnog heroja Veljka Lukića Kurjaka sada je Hercega Stjepana, ulica čuvenog srpskog pjesnika Branka Radičevića sada nosi naziv Hiseta, ulica narodnog heroja Neđe Stojanovića je ulica Jabuka, ulica sa imenom narodnog heroja Radojke Lakić sada je ulica Kaptol, a ulicu narodnog heroja Radomira Mirkovića sarajevske vlasti preimenovale su u Kaukčijinu ulicu.

Ulica narodnog heroja Filipa Kljajića dobila je novo ime Ulica Kemal-begova, kompozitor Stevan Mokranjac zamijenjen je imenom Ludviga Kube, a Ulica Vuka Karadžića se danas zove Pehlivanuša, dok su ulične table sa imenom narodnog heroja Save Kovačevića zamijenjene nazivom po reisu DŽemaludinu Čauševiću.

Sarajevske vlasti, koje su godinama pod budnom paskom SDA, nisu poštedjele ni čuvenog pisca Branislava Nušića, tako da njegova bivša ulica sada nosi naziv Tahmiščina, dok je ulica osnivača radničkog pokreta u BiH Miće Sokolovića nazvana Terezija.

I ime Trga Đure Pucara promijenjeno je u Trg BiH, ulica književnika Branimira Ćosića u ulicu Vrbanja, Ulica Manojla Popića u Bogumilsku, Vlade Vukovića u Moševačku, Dušana Dašića preimenovana je u Ulicu 15. maja, a Janka Balored u Polomsku, Radovana Šućura u Ulicu Merzuka Feriza, dok je Ulica Josipa Pančića “prekrštena” u Ulicu Hamze Čelenke.

Takođe, Braće Savić sada je Ćamila Sijarića, Ulica Danila Đokića je Ulica dr Fetaha Bećirbegovića, Ulica Bože Pejanovića je DŽavida Haverića, Ulica Dimitrija Tucovića sada je Avdage Šahinagića, ime Ulice Svetozara Markovića zamijenjeno je novim nazivom Čemerlina, a Ulica Stojanke Majke Knešpoljke je zamijenjena Ulicom Skendera Kulenovića, dok je Ulica Petra Kočića preimenovana u Telali ulicu.

Ulica Ivana Markovića Irca dobila je ime Isevića sokak, Ulica Jovana Cvijića zamijenjena je imenom Nedima Filipovića, ulica prve žene narodnog heroja Marije Bursać sada je Adžemovića ulica, Jove Jankovića je postala Ulica Safeta Isovića, Ulica Mihajla Pupina je dobila ime Zlatnih ljiljana, Žikice Jovanovića Španca – Vahide Maglajlić, Svetozara Kosorića – Zaima Imamovića, dok je Ulica Spasoja Jovanovića preimenovana u Ulicu branilaca vijenca.

I Đura Jakšić je u Sarajevu izgubio svoju ulicu, koja sada nosi ime po Adiju Mulabegoviću, Jova Jovanović je zamijenjen Amirom Krupalijom, Milenko Verkić – Amrom Muharemović, a Ulica Gruja Novakovića sada je Ulica Bajrama Zenunija, dok je “zloglasna” Dobrovoljačka ulica sada Ulica Hamdije Kreševljakovića.

U Sarajevu su promijenjeni i nazivi svih ulica koje su nosile nazive po komandantima brigada divizija i korpusa koji su 6. aprila 1945. godine oslobodili Sarajevo, a promijenjeni su nazivi i samih ulica koje su nazvane po brigadama i divizijama, tako da je Ulica Šeste proleterske udarne brigade dobila ime po Meši Selimoviću.

Među ulicama čiji su nazivi promijenjeni po mjestima i toponimima koji asociraju na atribut srpski jesu Nevesinjska ulica, koja je sada Ulica Gabrijele Moreno, Kordunska je sada Zuke DŽumhura, Petrovačka je Ulica Avde Smajlovića, Grahovska je postala Prusačka, Drvarska je preimenovana u Ulicu Sarać Ismailovu, a Trebinjska ulica sada nosi naziv po Šerifu Loji.

Od Kozaračke ulice, sarajevske vlasti su napravile ulicu Očaktanum, Podgrmečka je sada Sunulah Efendije, Ulica 20. romanijske udarne brigade sada je Abdurahmana Muharemije, Romanijskog partizanskog odreda je Ulica Alije Bejtića, a Romanijska ulica sada nosi ime Edhema Malabdića.

Ulica vojvode Stepe sada je Obala Kulina bana, Ulica vojvode Putnika je Ulica Zmaja od Bosne, Beogradska ulica sada nosi ime Emerika Bluma, Valjevska je Žepa, a Ulica Užičkog radničkog bataljona sada nosi ime Fadila Jahića Španca. 

Izvor: Srna, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top