HRVATSKI NARODNI SABOR: Mostar je hrvatski stolni grad, podržavamo predsjednika Milanovića

Hrvatski narodni sabor (HNS) održao je 17. sjednicu Predsjedništva, a razgovarano je o lokalnim izborima u Mostaru, trenutnoj političkoj situaciji u BiH, 25. godina Dejtonskog mirovnog sporazuma te imenovanju Komisije za NATO.Također, Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je “o napadima na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji su prethodnih dana upućeni iz BiH, navodi se u saopćenju”.

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je održavanje izbora u Gradu Mostaru nakon 12 godina te je tom prilikom naglasilo važnost političkog dijaloga i konsenzusa koji su omogućili lokalne izbore.

“Izbori u Gradu Mostaru važan su iskorak za žitelje grada i napredak na putu ka evropskom Mostaru i evropskoj Bosni i Hercegovini, istaknuto je prilikom sjednice. Ističući Mostar kao stolni grad hrvatskoga naroda u BiH, Hrvatski narodni sabor je, kao krovna institucija političkog tijela Hrvata, uputio poziv žiteljima Mostara na uvjerljivu i veliku izlaznost 20. decembra. Hrvatski odziv treba i mora biti snažan; ključna stvar 20. decembra je zajedništvo hrvatskoga naroda”, naglašeno je.

Razgovarajući o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma, HNS je ponovio potpunu opredijeljenost za stabilnu i mirnu BiH koja je orijentirana ka ravnopravnosti konstitutivnih naroda te evropskoj i euroatlantskoj budućnosti. Konstitutivni narodi i njihova prava ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas – istaknuto je.

“Predsjedništvo je također izrazilo zabrinutost sve učestalijim i izravnijim napadima na Dejtonski sporazum, kao i pozivima za buduće grubo kršenje temeljnih odrednica i nijekanje prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Sukladno tome, uputilo je poziv međunarodnoj zajednici za zaštitu Dejtonskog sporazuma kao temelja mira u BiH, ponavljajući kako politički dijalog na svim nivoima vlasti mora u potpunosti uključivati legitimne predstavnike koji imaju mandat govoriti u ime konstitutivnih naroda BiH”, navodi se.

Hrvatski narodni sabor je beskompromisno za Bosnu i Hercegovinu kao modernu, demokratsku, višenacionalnu državu jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana, uređenu na načelima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u skladu s deklaracijama EU parlamenta iz 2014. i 2017. godine, dodaju.

“Uvažavajući najvažnije vanjskopolitičke ciljeve HNS-a – Evropsku uniju i NATO, Predsjedništvo je naglasilo kako je nužno pristupiti značajnim i vidljivim iskoracima u integracijskim procesima te je pozvalo na žurno imenovanje Povjerenstva za NATO, čime će se omogućiti poboljšan i intenziviran rad s jednom od najvažnijih međunarodnih organizacija”, kažu oni.

Predsjedništvo HNS-a na sjednici je osudilo “neutemeljene, gnusne i lične napade na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od bošnjačkih lidera i stranaka, te ih okarakteriziralo kao neprimjerene za politički dijalog i odnos sa susjednim zemljama koje pomažu stabilnost i razvoju BiH”.

“Tom prilikom Predsjedništvo je pozdravilo istupe predsjednika Milanovića te naglasilo važnost daljnje saradnje s dužnosnicima Republike Hrvatske koja je najveći zagovaratelj i partner evropske i euroatlantske BiH”, zaključili su iz HNS-a.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top