SERGEJ LAVROV DANAS U BIH: Susret sa članovima Predsjedništva BiH i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković najavljen je za sutra

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, dolazi danas u Bosnu i Hercegovinu gdje će se zadržati dva dana i susresti se s nizom bh. zvaničnika u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Lavrov će poslijepodne sletjeti na Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Planirano je da prvo posjeti Administrativni centar Vlade Republike Srpske, potom večera i razgovara s Miloradom Dodikom a u 18:30 najavljena je konferencija za medije.

Susret sa članovima Predsjedništva BiH i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković najavljen je za sutra.

Posjeta je uslijedila na 25. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u vrijeme sve učestalijih rasprava o promjeni ustrojstva Bosne i Hercegovine.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je ranije da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom predstojeće posjete BiH govoriti o agendi za jačanje mira i stabilnosti u BiH, a da su bilateralni odnosi drugi aspekt njegove posjete.

MUP RS je naredio zabranu saobraćaja na određenim dionicama danas od 14:30 do 21:30. Građani pojedinih opština su zamoljeni da saobraćaj svedu na minimum, te da prilikom kretanja nose dokumente, a ne nose veće torbe ili ruksake.

“Građani koji žive u blizini Administrativnog centra Vlade RS u Istočnom Sarajevu treba da izbjegavaju bespotrebne izlaske na balkone, prozore i krovove zgrada”, kazali su iz MUP-a RS.

Zbog posjete su aktivne Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Obavještajno-sigurnosna agencija, Uprava policije MUP-a KS, Vatrogasna služba…

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je planirano da tokom susreta u Beogradu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova sa zvaničnicima Srbije bude razmotren čitav kompleks rusko-srpskih odnosa, a naglasak je na situaciju u vezi sa rješavanjem kosovskog pitanja.

Bocan-Harčenko je rekao da će tokom susreta biti upoređeni stavovi o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama, a na dnevnom redu su i bilateralni ekonomski projekti kao što je završetak srpskog dijela gasovoda “Turski tok”.

Prema njegovim riječima, na dnevnom redu je i izgradnja složenih inženjerijskih objekata, kao što je brza pruga Beograd-Novi Sad, modernizacija najveće hidroelektrane “Đerdap jedan”, stvaranje Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije.

On je rekao da će značajna tačka posjete Lavrova biti i paljenje “vječne vatre” na beogradskom Groblju Oslobodilaca Beograda, i to plamenom sa Groba nepoznatog vojnika kod zidina Kremlja, ističući da je važno da će se ceremonija održati u vrijeme obolježavanja 75 godina pobjede nad nacizmom.

“Biće naglašeno neopokolebljivo jedinstvo Rusije i Srbije u očuvanju sjećanja na veliki oslobodilački podvig naših naroda, suprostavljanju pokušajima revizije istorije Drugog svjetksog rata”, izjavio je Bocan-Harčenko za “Večernje novosti”.

On je napomenuo da će Lavrov posjetiti i Hram Svetog Save na Vračaru, koji je završen uz pomoć Rusije, te odati poštu blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju, za kojeg je istakao da je neprekidno doprinosio jačanju prisnih odnosa između Rusije i Srbije, i rusko-srpskog duhovnog jedinstva.

Odgovarajući na pitanje da li vjeruje da slijede sve žešći pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i pristupi NATO-u, Bocan-Harčenko je ocijenio da će se pritisak na Srbiju povećati “jer se ni izdaleka ne sviđa svima samostalna i nezavisna politika Beograda”.

“Međutim, zahvaljujući upravo svojoj odmjerenoj liniji, Srbija čuva društveno-ekonomsku stabilnost, realizuje velike infrastrukturne projekte, snaži svoje odbrambene kapacitete”, rekao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da Rusija smatra da Srbija sprovodi izbalansiranu višesmjernu spoljnu politiku, koja u punoj mjeri uzima u obzir nacionalne interese, te ukazao da logiku “ili-ili” koju sprovodi Zapad, Moskva smatra kontraproduktivnom.

Bocan-Harčenko je kao primjer nepoštene konkurencije ocijenio otvorene prijetnje pojedinih krugova iz SAD usmjerene prema Srbiji, ako nastavi da kupuje rusko oružje, te dodao da je rusko-srpska vojno-tehnička saradnja usmjerena na jačanje državnog suvereniteta Srbije.

On je istakao da bi ostvarivanju perspektivnih planova trebalo da doprinese i otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu, koje se sada razmatra.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Bocan-Harčenko je podsjetio na nepromijenjen ruski stav da je održivo rješenje moguće isključivo na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, te da će se Rusija saglasiti samo sa onim rješenjem koje će odgovarati zakonitim interesima samih Srba i koje će podržati Beograd.

“Polazimo od toga da na kraju treba da ga odobri Savjet bezbjednosti UN”, napomenuo je Bocan-Harčenko, dodajući da će Rusija i dalje principijelno podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u UN i svim drugim multilateralnim forumima.

On je rekao da će se mogućnost posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu razmatrati, s obzirom na postojeći poziv srpske strane i situaciju, te ocijenio da kontakte Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odlikuju ritmičnost bez presedana, povjerenje i dubina sadržaja.

Što se tiče ruske vakcine “sputnjik pet”, čije se prve doze laboratorijski ispituju u Srbiji, on je rekao da se proučava mogućnost proizvodnje ovog ruskog preparata u Srbiji, te naveo da su pregovori o isporukama ove vakcine Srbiji u razvijenoj fazi i da bi svi modaliteti mogli da budu usaglašeni u najkraćem roku. 

Izvor: Klix.ba, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top