DODIK ČESTITAO BAJDENU: Srpski i američki narod veže tradicionalno prijateljestvo

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputio je čestitku predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu povodom pobjede na izborima.

– U kapacitetu predsjedavajućeg Predsjedništvu BiH, kao i predstavnika srpskog naroda u ovoj instituciji, čestitam na izbornoj pobjedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najutjecajnijih funkcija u svijetu, funkciji predsjednika SAD-a, istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su SAD, s kojima, kako se navodi, srpski narod dijeli prijateljstvo i savezništvo duže od jednog vijeka, jedan od autora i garanata Daytonskog mirovnog sporazuma, usaglašenog u Vazduhoplovnoj bazi Wright-Patterson, u blizini Daytona, država Ohio, koji je zaustavio krvoproliće i rat u BiH 1995. godine i uspostavio ustavno-pravni sistem u BiH baziran na ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je podsjetio da se datum usaglašavanja, 21. novembar, slavi kao važan praznik u RS-u, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– Jasno je da je za srpski narod, i mene lično, neprihvatljivo obilježavanje 25. novembra, datuma preuzetog iz prethodnog, komunističkog režima SFRJ, kao i datuma koji je najavio početak građanskog rata u BiH, 1. marta, tim više što BiH nema definisan niti usvojen Zakon o praznicima. Složit ćete se da je uzajamno poštovanje temelj uspješne i produktivne saradnje, koja je i BiH i regionu u cjelini, prijeko potrebna, istakao je Dodik.

Izvor: Oslobođenje, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top