TIMOTI LES: Bajden neće vršiti pritiske za promjenu Ustava BiH. Republika Srpska je sigurna!

Timoti Les sa Univerziteta Kembridž kaže da Bošnjaci ne mogu da ukinu Republiku Srpsku ni zakonski niti politički i da Srbija ne treba da brine da će biti ultimatuma koji bi je primoravao da prizna Kosovo i Metohiju kako bi sačuvala Republiku Srpsku.

Les ne vjeruje da će administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena u narednom periodu vršiti pritisak za promjenu Ustava u BiH jer je SAD potrebna pomoć Srbije u rješavanju statusa Kosova i Metohije.

On smatra da nije u interesu Bajdenove administracije da uznemirava Srbe u BiH, bar za sada.

– Ako Bajdenova administracija ponovo otvori bosansko pitanje, ona će to uraditi samo ako je konačni status Kosova i Metohije riješen, što znači da se to neće dogoditi u naredne četiri godine ako Bajden odbaci podjelu Kosova kao opciju za kompromis – rekao je Les za Tanjug.

On smatra da je i u slučaju da ne bude rješenja za status Kosova i Metohije malo vjerovatno da će biti značajnije intervencije u BiH.

Les naglašava da bi bilo kontraproduktivno prijetiti Srbima u BiH jer bi to izazvalo krizu u Republici Srpskoj, rasplamsalo nacionalizam u Srbiji, ali i suzilo prostor predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za postizanje kompromisa u vezi sa Kosmetom.

Prema njegovim riječima, ako Bajdenova administracija želi da promijeni Ustav BiH, onda će to morati da radi sa lokalnim akterima, uključujući Srbe i Hrvate, koji imaju pravo veta na bilo koji prijedlog.

– Oni neće prihvatiti ništa što će oslabiti njihovu autonomiju, a razumno je i predviđanje da će bilo koji pokušaj za centralizaciju BiH propasti, imajući u vidu razgovore u Butmiru iz 2009. godine – podsjeća Les i dodaje da je Hrvatska bitna za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On iz geopolitičkog ugla ne vidi direktnu prijetnju po status Republike Srpske jer ovo nisu rane dvijehiljadite godine, kada je NATO imao na hiljade trupa u BiH i kada je Kancelarija visokog predstavnika imala diktatorska ovlaštenja.

Kada je riječ o Bajdenovoj izjavi da je Dejton donio mir u BiH, ali da posao u toj zemlji još nije završen, Les smatra da je sve što će Bajden da uradi biti da spriječi raspad BiH, što nije ništa novo, dok će se njegova administracija baviti neuspjehom američke politike u toj zemlji.

Odgovarajući na pitanje da li će Republika Srpska biti iskorištena kao ucjena za rješavanje pitanja Kosova i Metohije, Les kaže da su SAD uvijek razdvajale ova dva pitanja, tako da je teško za očekivati da će Bajdenova administracija predložiti bilo šta što će povezati Srpsku i Kosovo i Metohiju.

On smatra da će Bajdenova politika neizbježno biti kompromis između onoga što žele da urade i onoga što mogu da urade, imajući u vidu političku realnost na terenu, ali i odbijanje Vašingtona da se previše udubi po pitanju Balkana zbog važnijih spoljnopolitičkih izazova.

Les smatra da su poruke bivših i aktuelnih zvaničnika SAD u vezi sa budućom politikom SAD prema regionu i Srbiji koje su se čule prethodnih dana Srbi mogli da shvate kao prijeteće, ali da on vjeruje da su one “ograničenog kapaciteta”.

On ocjenjuje da će Bajden “gurati političku i ekonomsku integraciju regiona kao jedinu održivu političku opciju koju ima na raspolaganju”.

Les je dodao da su 25 godina Dejtona i sjednica Komiteta za spoljne poslove američkog kongresa iskorišteni za nalet izjava i političkih prijedloga liberalnih američkih komentatora “obasipanih” samopouzdanjem nakon Bajdenove pobjede o sudbini Kosova i Metohije i Dejtonskog sporazuma.

Izvor: Glas Srpske, Foto: youtube, pritnscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top