ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ: Članstvo u NATO i EU je jedini put Crne Gore!

Vrlo je jasan put kojim će ići Crna Gora. To je put nastavka evroatlanstkih integracija i put povratka pomirenja na Zapadnom Balkanu – poruka je koju je u Brisel doneo premijer nove vlade u Podgorici, Zdravko Krivokapić.

„Došao sam u Brisel da posvedočim šta nova vlada želi da radi“, poručio je Zdravko Krivokapić na početku svoje prve zvanične posete na mestu premijera Crne Gore.

Baš kao što je i obećao nakon pobede na izborima u Crnoj Gori, Krivokapić je za svoju prvu stanicu odabrao sedište Evropske unije i NATO. Kaže da mu je lično zadovoljstvo, ali i da je „čast građanima Crne Gore“, da se u drugoj nedelji mandata nađe baš u Briselu.

„Promenom koja je došla smenom režima koji je vladao poslednjih 30 godina Crna Gora je dobila i obećanje da će njen spoljnopolitički put biti isti kao i od sada“, kaže Krivokapić.

On naglašava da je vlada u Podgorici posvećena evroatlantskim integracijama, a želja je da Crna Gora postane 28. članica EU: „Evropski put je put ka boljitku svih građana našeg regiona, a naše je opredeljenje da građani to što pre osete kroz kvalitet života, investicije i, što je najvažnije, a što smo pomalo zapostavili, kroz vladavinu prava“, izjavio je Krivokapić nakon sastanka s predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom.

Upravo je vladavina prava „stara boljka“ svih država Zapadnog Balkana i ono na čemu EU insistira kada je reč o napretku na putu približavanja standardima Unije i članstvu. „Ako ne promenimo taj deo koji nam je teg oko vrata, ne možemo očekivati bilo kakvu evropsku podršku“, ocenjuje Kivokapić.

U skladu s porukom poslednjeg izveštaja o Crnoj Gori, koji je u oktobru predstavila Evropska komisija, crnogorski premijer kao prioritete izdvaja borbu protiv korupcije i kriminala i „preporod pravosuđa“ u zemlji, što će, kako kaže, voditi ka ostvarenju programa nove vlade u Podgorici, i što je „pravda za sve“.

Crna Gora, u godini za nama, nije mnogo napredovala u procesu pristupnih pregovora. Iako je lider EU-integracija sa otvorenim svim pregovaračkim poglavljima, upravo u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu para, Crna Gora nije ispunila zacrtana prelazna merila.

I NATO i EU – „brže, bolje i potpunije“

Nakon sastanka s predsednikom Evropskog saveta, Zdravko Krivokapić je u sedištu NATO u Briselu razgovarao i sa generalnim sekretarom Alijanse, Jensom Stoltenbergom. Put evrointegracija i članstvo u NATO novi premijer Crne Gore vidi kao „jedan isti put“ na kome se poštuju iste vrednosti.

„Iako na prvi pogled izgleda da su EU-put i put u NATO dva paralelna puta, dokazano je u praksi da ćete pre završiti posao evropskih integracija ako ste članica NATO. Smatram da će put i u NATO i u EU, za koji se Crna Gora opredelila, biti brži, bolji i potpuniji, i zato bih preporučio svima da slede takav put“, kaže Krivokapić. On je takođe, u razgovoru sa Stoltenbergom, obećao „predvidljivost i pouzdanost“, kao i ispunjenje svih obaveza koje je Crna Gora preuzela članstvom u NATO.

Ipak, postavlja se pitanje koliko je zaista jaka podrška u novoj vladajućoj crnogorskoj koaliciji kada je reč o članstvu u Severnoatlantskom savezu. Zato je Krivokapić na konferenciji u sedištu NATO morao da odgovara na pitanja medija o paljenju zastave Alijanse, činu kome je 2019. godine prisustvovao njegov sadašnji savetnik za unutrašnju politiku, Željko Savović.

„Žalim ako se bilo gde u Crnoj Gori desilo paljenje bilo koje zastave, posebno zastave NATO“, odgovara Krivokapić. On dodaje da je „osoba iz njegovog kabineta“ dala izjavu da će se pridržavati koalicionog sporazuma koji podrazumeva jačanje saradnje Crne Gore sa NATO. „Svi se mi menjamo i zato dozvolite da se i taj čovek promeni, i da svi zajedno budemo partneri koji će se poštovati i raditi zajedno“, poručio je Krivokapić iz Brisela.

Poznavaoci crnogorskih prilika ipak ocenjuju da bi nova vladajuća koalicija u Crnoj Gori mogla da ima najviše problema, tj. da će joj biti potreban „svaki glas u parlamentu“ upravo oko donošenja budućih odluka o učešću u NATO.

Pomirenje je preduslov za suživot

Pored pitanja podrške unutar vladajuće crnogorske koalicije kada je reč o članstvu u NATO, premijer Krivokapić se u sedištu Alijanse u Briselu suočio i sa „pitanjem Rusije“. Nakon što je u svom ekspozeu najavio „bolje odnose“ sa Moskvom, Krivokapića, ali i Stoltemberga, novinari su pitali da li takav stav nove vlade u Podgorici ide „ruku pod ruku“ sa članstvom u NATO.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, naglašava da Alijansa ima pristup tzv. „dvostrukog koloseka“ kada je reč o Rusiji. „Verujemo u kombinaciju dijaloga, ali i čvrstine kroz odvraćanje i odbranu“, kaže Stoltenberg. On takođe dodaje da je uveren da će Crna Gora ostati „lojalan i posvećen“ NATO-saveznik.

Zdravko Kriviokapić objašnjava da se deo njegovog govora o „dobrim odnosima sa Rusijom“ isključivo zasnivao na ekonomiji, odnosno turizmu, koji u Crnoj Gori ostvaruje najveće prihode od ruskih turista: „Sve što bude u sukobu s bilo kakvom politikom Alijanse – svakako da ćemo poštovati politiku Alijanse. To je vrlo jasan put kojim će Crna Gora ići.“

Zajedno sa Stoltenebergom, Krivokapić zaključuje da je članstvo u NATO u interesu mira i stabilnosti, a samim tim i prosperiteta, kako Zapadnog Balkana, tako i Evrope u celini.

„Nadam se da će Zapadni Balkan u celosti biti prepoznat kao mesto mira i stabilnosti i da će se napokon vratiti pomirenje koje je preduslov za suživot na tim prostorima“, zaključio je Krivokapić prvog dana svoje posete Briselu.

Izvor: Deutsche Welle
Foto: Printscreen YouTube / MINA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top