BOŽO PRELEVIĆ O OTMICI STUDENTA: Kako tužilaštvo štiti Vladiku Šarića i podobne episkope!

Ovde nije reč o ljubavnoj aferi i posledicama koje bi snosio jedan episkop, monah, pred crkvenim sudom već o mogućoj zloupotrebi pravosuđa i uticaju vlasti da se zataška afera i otmica studenta Marka Žarkova, zbog čega slučaj može da završi u Strazburu, piše u autorskom tekstu za NIN renomirani beogradski advokat Božo Prelević.

Sudski postupak u koji je bio umešan episkom Stefan (Dragan Šarić) imao je krajnje neobičan tok zbog koga će Srbija možda biti optužena pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Da podsetimo, vladika Šarić je zbog ljubavno-seksualne afere sa devojkom studenta Akademije SPC za umetnost i konzervaciju Marka Žarkova, bio u epicentru istrage za filmsku otmicu ovog studenta koji ju je prijavio istog dana kada je otet, 8. februara 2020.

Iako je delovalo da će sve brzo biti razrešeno, nakon što su u roku od 48 sati uhapšena dvojica okrivljenih i što je bio poznat motiv da su njemu pretili zbog poruka koje otkrivaju seksualnu aferu vladike, desilo se nešto drugo.

U presudi po sporazumu krivice navodi se da su studenta Žarkova trojica optuženih prinudila da im da poruke koje su mu navodno poslate u vezi sa prodajom droge, i tako je iz postupka sklonjen vladika Šarić kao mogući podstrekivač i njegova, po crkvenim propisima nedozvoljena ljubavna afera.

Presuda je suprotna onome što je pisalo u policijskoj krivičnoj prijavi i tužilačkom zahtevu za sprovođenje istrage. U tim dokumentima, u koje je NIN imao uvid, na više mesta navodi se da se u porukama zbog kojih je prećeno žarkovu nalazi “ljubavna prepiska episkopa Šarića i A. M.” (tadašnje devojke oštećenog Žarkova, čije ime je poznato redakciji).

Tako je isti zamenik višeg tužioca u Beogradu Željko Jovanović, koji je sklopio sporazume o priznanju krivice u kojima se navodi droga, u zahtevu za sprovođenje istrage naveo nešto drugo:

“Naterali su ga da klekne i više puta udarili u predelu lica preteći mu da će njega, njegove roditelje i babu ubiti ukoliko preduzme bilo šta protiv episkopa Šarića, te su ga naterali da im pokaže sačuvane ljubavne prepiske između episkopa i A.M., kao i njihove slike i da im kaže sve šifre od društvenih reža.”

Tužilaštvo je tokom postupka odbilo zahtev oštećenog studenta i njegovog advokata Bože Prelevića da se veštači prepiska između episkopa Šarića i A.M., između oštećenog i episkopa i oštećenog i njegove tadašnje devojke.

Student Žarkov je sačuvao više desetina poruka za koje navodi da otkrivaju postojanje ljubavnog odnosa između njegove tadašnje devojke i vladike Šarića. U tim porukama nigde se ne spominje droga koja se navodi u presudi.

Tako u jednoj poruci u koju je NIN imao uvid piše: “Ostavila sam ti gaćice i košulju u kesi na portirnici hrama, oprala sam ih. Sinoć mi je bilo prelepo, treba češće da vodimo ljubav.”

Piše: Advokat Božo Prelević za NIN
Foto: Printscreen YouTube / RTV Marš HD Valjevo, Телевизија Храм

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top