KO JE BIO PREMINULI ASAF DURAKOVIĆ? Derviš, hrvatski pravaš, potomak ustaše, hrvatski pjesnik…

Danas će u SAD biti klanjana dženaza i biti će sahranjen uz najviše vojne počasti američke vojske jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za osiromašeni uranij pukovnik američke vojske Stočanin, dr. Asaf Duraković

Asaf Duraković (Stolac, Bosna i Hercegovina, 16. svibnja 1940.), je bio liječnik medicine (specijalist radiologije i nuklearne medicine), doktor veterinarske medicine, doktor znanosti, profesor medicine, hrvatski pjesnik, derviš halvetijevskog reda, šeih sufi esejist i publicist rodom iz Hercegovine. Odbranio je tri doktorata na području ljudske medicine, veterinarskih znanosti, biofizike, prirodnih znanosti i matematike obranjenih na Sveučilištu u Zagrebu i na McMaster Universityju u Kanadi.

Bio je voditelj World life Institute (ujedno i osnivač), Lakeview Medical Office, Uranium Medical Research Center (također i osnivač), Emergency Managment Research Institute u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Ponajviše je poznat po istraživanju štetnosti osiromašenog uranija na bojištima američke vojske u Iraku i Afganistanu, ali isto tako na bojištima Domovinskog rata, te posljedice Černobilske katastrofe zbog čega je bio čest gost predavač na mnogim svjetskim sveučilištima, kao i televizijskim programima (npr. BBC i CNN) i dokumentarnim filmovima (npr. The Invisible War, 2012). Svoje teze je predstavljao i branio pred Kongresom Sjedinjenih Američkih Država, Europskim parlamentom, te oba doma Japanskog parlamenta.

Dr. Duraković je bio sufijski šejh refaiskog reda i okupljao je svoje sljedbenike, mahom stručnjake u području nuklearne fizike,u tekiji u Voterfortu blizu Nijagarinih vodopada, gdje će biti i ukopan.

becir-durakovic
Mezar Bećira Durakovića na Blajburgu


Zanimljivo da je njegov otac Bećir bio visoki oficir NDH-a, te se smatra prvom zvaničnom žrtvom u Blajburgu. 

Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima. Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini. Bio je svjestan da ga mnogi svojataju ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna.

Na dan dženaze poželio je da mu se tevhid prouči u BiH, što će biti u učinjeno u tekiji na Mejtašu.

Izvor: depo.ba, Foto:depo.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top