U SARAJEVU SUĐENJE GLAVNOM OBAVJEŠTAJCU: Osman Mehmedagić optužen za zloupotrebu položaja

Suđenje direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću i uposleniku te agencije Muhamedu Pekiću za zloupotrebu položaja i ovlasti počelo je jutros u sudnici Suda BiH, gdje je tužilac Oleg Čavka pročitao optužnicu, a odbrana poručila da ona ima politički cilj.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra podiglo optužnicu protiv direktora OSA-e Mehmedagića i uposlenika OSA-e Pekića, kojima je na teret stavljeno da su tokom augusta zloupotrijebili službeni položaj ili ovlasti da bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv Mehmedagića.

Oleg Čavka je čitajući optužnicu kazao da je Osman Mehmedagić privatizirao OSA-u zloupotrijebivši položaj da u privatne svrhe utvrdi ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega.

Senka Nožica, Mehmedagićeva advokatica, kazala je da je riječ o montiranoj optužnici i da je politički cilj da se Mehmedagić ukloni s pozicije direktora OSA-e.

Čavka je odgovorio da se ne može govoriti o političkom cilju uklanjanja čovjeka koji nije politička ličnost.

Kao predloženi svjedoci pojavit će se na nekom od narednih ročišta federalni ministar policije Aljoša Čampara i komesar kantonalne policije Nusret Selimović.

Na sljedećem ročištu 11. januara su kao svjedoci planirani direktor JP BH Pošta Mirsad Mujić, šef Odjela za sigurnost u JP BH Pošta Edin Šikalo i uposlenik JP BH Pošta Nedim Matoruga.

Izvor: Klix.ba, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top