DODIKOVA SAVETNICA PROGOVORILA O IKONI: Koriste situaciju kao paravan!

Dva dana nakon što se pokrenula polemika oko uručenja Ukrajinske ikone ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, oglasila se i Ana Trišić Babić, savjetnica za vanjsku politiku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Trišić Babić, je prva koja se oglasila iz Dodikovog kabineta, a sasvim očekivano osudila je što je taj potez izazvao veliku pažnju javnosti navodeći da “sporna ikona postaje paravan iza kojeg se želi sakriti diplomatski presedan zbog kojeg ćemo se načekati da u BiH vidimo ozbiljnijeg gosta“.

“Priča se koristi na osnovu nepotpunih podataka i smiješno je da na osnovu fotografije u novinama ili na agencijima počnete nekog da optužujete. Za to vrijeme, valjda treba da zaboravimo da je Rusija, između ostalog, stalna članica Vijeća sigurnosti UN, a Sergej Lavrov jedan od trojice najutjecajnijih šefova diplomatija u svijetu.

To što mu je ovdje priređeno je strašno, jer se na sastanku nisu pojavili čak ni savjetnici članova Predsjedništva, a ne treba ni podsjećati da je protokol posjete bio poznat mnogo ranije“, kaže Trišić Babić, piše ATV.

Konktretan odgovor kako je ikona iz Ukrajine završila u BiH, pa kod šefa ruske diplomatije još uvijek nije dat.

Podsjećamo, nakon brojnih medijskih natpisa o ikoni koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, te o tome kako je dospjela u BiH, formiran je i predmet u Tužilaštvu BiH koje će izvršiti provjere.

Izvor: Radio Sarajevo
Foto: Printscreen YouTube / WorldsApaRT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top