TOMO KOVAČ, RATNI MINISTAR POLICIJE RS: “Niko Srbe nije tjerao da napuste Sarajevo. Sami su tako odlučili” (VIDEO)

Ratni ministar policije Republike Sprske Tomo Kovač gostovao je u jutarnjem programu beogradske Happy televizije, gdje je, između ostalog, govorio i o iseljavanju Srba iz Sarajeva nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Suprotno već standardnim optužbama koje dolaze iz Republike Sprske, da su sarajevske vlasti etnički očistile glavni grad BiH i protjerali 150.000 Srba, Kovač je posvjedočio da su sarajevski Srbi svojevoljno napustili Sarajevo i da ih niko nije tjerao.

Kovač je kazao da je sudjelovao u delegaciji Republike Srpske s delegacijom Srbije na jednom sastanku u Dobanovcima, gdje je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević pokazao kartu razgraničenja u Sarajevu i rekao da sarajevski Srbi trebaju napustiti glavni grad BiH. Kovač kaže da je nakon toga održan veliki skup u Vogošći, na kojem su pozvani čelni ljudi svih sarajevskih opština, tada pod kontrolom Srba (Ilidža, Hadžići, Ilijaš, Vogošća…), na kojem je donesena odluka o kolektivnom iseljavanju Srba.

Kovač kaže da su ga na tom skupu pitali hoće li povući srpsku policiju iz dijelova Sarajeva koje je u tom trenutku kontrolirala Vojska Republike Srpske, na što im je on odgovorio da hoće. Za razliku od Kovača, Momčilo Krajišnik je na tom skupu govorio da bi se stvari mogle malo drugačije odvijati, ali je ostao u manjini. Golema većina tadašnjih funkcionera SDS-a odlučila je pozvati srpski narod da napusti Sarajevo.

Kovač izričito naglašava da je to njihova dobrovoljna odluka i da ih niko na takvu odluku nije prisiljavao.

Nikola Koljević, ratni potpredsjednika Republike Srpske, je odbijanje američke ponude od strane srpske delegacije da Sarajevo postane treći entitet unutar Dejtonske BiH u kojem bi živjeli svi narodi u svom dnevniku obrazložio sljedećim riječima:

“A onda je došao na red američki predlog da ‘Sarajevo distrikt’- znači devet opština – bude treći entitet, pored Federacije i Republike Srpske, sa lokalnom samoupravom, rekompozicijom opština, svim ljudskim (i neljudskim) pravima i tome slično… Prethodno veče sam poluprivatno saznao za taj predlog. I samo sam upitao: “Šta se dešava kada se ‘obojeni’ dosele u neki deo američkog grada?” Naravno, odgovor je poznat – belci se sele. Žao mi je što to zvuči rasistički, ali četiri poslednja srpska egzodusa i oko 350 hiljada izbeglica dokazuje da bi se nešto slično desilo sa Srbima oko Sarajeva. Srpsko Sarajevo šaptom pade… Eto šta bi bilo. Druga je stvar što bi to moglo biti drugačije da su Srbi drugačiji.”

Izvor: Slobodna Bosna/Preokret, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top