BRITANIJA POD KLJUČEM: Nova mutacija korone se širi čak 70 odsto brže!

Britanski naučnici su utvrdili da se nova mutacija korona-virusa, otkrivena prošle sedmice, širi znatno brže nego dosadašnja varijanta. Za sada ipak nema dokaza da je smrtonosnija ili otporna na vakcine.

Nova mutacija korona-virusa širi se Londonom i jugom Engleske, a prošle sedmice je detektovana i u Južnoafričkoj Republici. Zbog toga su Holandija i Belgija već zabranile sletanje aviona iz Velike Britanije.

Agencija AFP prenosi da je izvor blizak nemačkom Ministarstvu zdravlja rekao kako i Nemačka razmatra zabranu letova iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je nova varijanta virusa oko 70 odsto više zarazna od do sada poznate.

Džonson je naglasio da „nema dokaza da je (nova mutacija) smrtonosnija ili da češće izaziva ozbiljno oboljenje“. Takođe, prema rečima premijera, za sada nema indicija da je vakcina manje efikasna.

Do nedelje je identifikovano nešto više od 1.100 slučajeva zaraze ovom varijantom korone. Veruje se da je ona odgovorna za 60 odsto svih zaraza u Londonu.

Mutacije uobičajene, ali ne ovakve

Džonson je naložio strogi lokdaun za London i taj predeo Engleske tokom praznika. „Kad virus promeni način napada, mi moramo da promenimo način odbrane“, rekao je on.

Ministar zdravlja Met Henkok je za Skaj njuz rekao: „Kad uzmemo u obzir koliko se nova varijanta brže šire, biće teško da se to drži pod kontrolom dok se vakcinacija ne zahukta.“

Mutacije virusa su uobičajena stvar. Naučnici su do sada našli hiljade varijanti korona-virusa. Međutim većina mutacija ne čini virus ni na koji način opasnijim niti zaraznijim.

Britanski naučnici su sada zaključili da je sa ovom mutacijom drukčije. Ona, prema naučnicima, ne vodi težem proteku bolesti dok se ispituje da li je otpornija na vakcine.

Izvor: Deutsche Welle
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top