SASTANAK U ZAGREBU: Plenković i Čović o navodnim neregularnostima izbora u Mostaru

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas se u Zagrebu sastao sa predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem i hrvatskim zvaničnicima koji su pozvali nadležna tijela u BiH i relevantne međunarodne partnere da učine sve radi očuvanja integriteta izbora u Mostaru.

Plenković je naglasio da se u Hrvatskoj pomno prati izborni proces u Mostaru i razvoj događaja, s obzirom na veliku važnost ovih lokalnih izbora i legitimne zastupljenosti hrvatskog kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Čović je informisao Plenkovića o sve jasnijem pokušaju dubokog kompromitovanja izbornih rezultata u Mostaru, ističući demokratsku narušenost procesa i, kako smatra, narušavanje političkog dijaloga i veoma negativno uticanje na evropski put, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

On je istakao žaljenje zbog činjenice da se izborni proces na koji se čekalo 12 godina ponovo ugrožava.

Čović je rekao da je od međunarodnih zvaničnika, kojima je uputio pismo, zatražio pomoć za zajedničku zaštitu poštenog, demokratskog i transparentnog izbornog procesa i očuvanje stvarne izborne volje građana Mostara.

Na ovom sastanku, kojem su prisustvovali i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar veterana Tomo Medved, te glavni sekretar HDZ-a Krunoslav Katičić, sagovornici su pozdravili konačno održavanje lokalnih izbora.

Oni su ove izbore naznačili kao veoma bitne za izgradnju i razvoj evropske BiH, koja je posebno važna za Hrvatsku – kao susjednu zemlju i dugogodišnjeg predanog partnera na tom putu.

Na sastanku je naglašeno da je HDZ u potpunosti posvećen zaštiti hrvatskog naroda i njegovih prava, te osnaživanju demokratskih procesa i evropske BiH, zbog čega se sa zabrinutošću primaju brojne informacije o mogućim nepravilnostima, propustima i izbornom inženjeringu.

Izvor: Srna, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top