TAJNA IZ VATIKANSKIH ARHIVA: Otkriveni novi detalji o Stepincu!

Papa Franja nedavno je otvorio arhiv Pija XII, a hrvatski ambasador pri Svetoj stolici u njemu je pronašao gotovo 70 godina prećutkivanu tajnu – naslovnu rimsku crkvu kardinala Stepinca koju nikad nije preuzeo.

Prema pisanju zagrebačkog portala Dnevnik, tačno na nekadašnji Dan republike 1952. godine, u apostolsku nuncijaturu u Beogradu stigao je kriptovani teleks kojim državni sekretar Montini obaveštava otpravnika poslova da je papa Pio XII odlučio da proglasi kardinalom Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagreba.

Prema zapisu monsinjora Odija u palati federacije ta je vest strane diplomate zanimala puno više od nove Titove odeće.

Кako se navodi, Jugoslavija je zatim prekinula diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, ali je ostala misterije Stepinčeve naslovne Crkve koju u Rimu mora imati svaki kardinal.

„San Paolo ala Regola, lepa je barokna crkva u istorijskom središtu Rima. Izgrađena na temeljima ranohrišćanske crkve i mestu patnje apostola Pavla”, kaže hrvatski ambasador u Vatikanu Neven Pelicarić.

On je kazao da se sada u toj crkvi nalazi spomen ploča na kojoj piše da da je Stepinac dobio naslov crkve ali je nikada nije preuzeo.

Tu spomen ploču postavila je hrvatska ambasada 2020. godine.

Izvor: Politika
Foto: Vatikan i Alojzije Stepinac / Pixabay, Wikimedia Creative Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top