SARAJEVO DOBILO PRVU POKRIVENU MINISTARKU: Naida Hota-Muminović smatra da je pismenost učenika prioritet

Nova ministarka predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo bit će aktuelna direktorica Bošnjačke gimnazije u Sarajevu Naida Hota-Muminović, na prijedlog Naroda i pravde.

Hota-Muminović, koja je prva ministarka s hidžabom u Vladi KS, u razgovoru za Klix.ba rekla je da su izazovi u kojima se obrazovni sistem u KS, ali i u BiH generalno, nalazi zaista veliki.

“Ispred mene je jedna velika želja da unaprijedimo naš odgojno-obrazovni sistem u Kantonu Sarajevo, ali i u čitavoj BiH. Ja u obrazovnom sistemu zaista vidim velike prilike i šanse za razvoj kako kantona tako i BiH. S te pozicije, rado prihvatam izazov i kandidaturu za buduću ministarku predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Vladi KS”, rekla je Hota-Muminović.

Istakla je da je, uzimajući u obzir set mjera nove Vlade KS, koje su već predložene, dvije godine relativno prihvatljiv period u kojem se mogu početi raditi konkretne stvari na reformi obrazovanja.

Savremena nastava

“Nikakve odluke, međutim, ne treba donositi preko noći i nepromišljeno. Sve poteze treba utemeljiti na ozbiljnim istraživanjima i mišljenjima struke te naših praksi i onoga što se danas u svijetu smatra savremenom nastavom. Tako da će se, sigurna sam, iz seta ovih mjera postepeno posložiti ozbiljan rad ministarstva i tek onda nas čeka puno posla”, istakla je Hota-Muminović.

Kao jedan od prioriteta koji zahtijeva hitno rješavanje, buduća ministarka je navela pitanje opće pismenosti naših učenika.

“Suočili smo se s rezultatima Pisa i TIMSS istraživanja. Mislim da tu definitivno imamo prostor za poboljšanje. Za rješavanje ovog problema ključno je prvo riješiti probleme u nedostatku komunikacije na svim nivoima. Potrebno je međusobno uvažavanje, ali i uvažavanje mišljenja struke. Nužno je uključiti struku u donošenje odluka”, kategorična je Hota-Muminović.

Zajednički interes

Naglasila je da nikakav ministar ili ministarka ne bi trebali biti isključivi kreatori ideja i inicijativa, to treba biti naš zajednički proces, jer je obrazovanje naš zajednički interes.

“To je program projekt koji se mora raditi nekoliko godina. Međutim, možemo početi, otvoriti dijalog, čuti šta svijet radi, koji su to dobri obrazovni modeli koji se mogu primijeniti u našem kontekstu. Moramo donijeti promjenu paradigmi, šta znači podučavanje, a šta znači učenje. Kada otvorimo dijalog i napravimo platformu unutar koje možemo razgovarati i donositi odluke, mislim da će se konkretne ideje brzo početi pojavljivati”, naglasila je Hota Muminović.

Dva segmenta

Komentirajući odluku da se dosadašnje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zbog obima posla podijeli na dva segmenta: Ministarstvo predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Hota-Muminović je rekla da pozdravlja tu odluku koja će olakšati procese transformacije obrazovnog sistema.

“Ta inicijativa je stara nekoliko godina i darago mi je što je do toga došlo, mislim da je to jedna veoma praktična odluka koja može olakšati procese transformacija kroz koje obrazovanje mora prije ili kasnije proći. Naravno, ona mora podrazumijevati saradnju između resora. To što se nešto formalno razdvojilo ne znači da trebamo prestati sarađivati i s Ministarstvom za visoko obrazovanje i nauku, ali i sa drugim ministarstvima, poput Ministarstva socijalne politike koje je veoma važno u procesima obrazovanja i odgoja”, zaključuje Hota-Muminović.

Izvor: Klix.ba, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top