USPJEŠAN PROJEKAT: Probni gas prošao je u Srbiju kroz gasovod Turski tok

Probni gas prošao je u Srbiju kroz gasovod Turski tok, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je 25. decembra, na prijemu medicinske pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za Srbiju na vojnom aerodromu Batajnica kod Beograda, rekao da će deo tog novog plinovoda kroz Srbiju, od granice Bugarske, preko Srbije, do Mađarske, biti pušten u rad 30. decembra.

“Prošao je probni gas. Nismo dizali veliku budu oko toga ali 30. decembra kreće sve”, rekao je Vučić.

On je najavio da, nakon puštanja Turskog toka u rad krajem ove godine, ostaje da se radi dalje na sekundarnoj gasifikaciji, odnosno da se gas sprovede do Vranja na jugu Srbije, Valjeva u centralnom i zapadnom delu, kao i do mesta na istoku i jugozapadu.

Novi gasovod Turski tok godišnje bi trebalo da transportuje 31,5 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije koji proizvodi ruski energetski gigant Gasprom. Polovina od toga, 15,75 milijardi, rezervisana je za potrebe Turske, dok će druga polovina ići dalje ka južnoj i centralnoj Evropi, između ostalog kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Gasovod “Turski tok” deo je dugoročne ambicije Rusije da na minimum svede transport gasa kroz Ukrajinu izgradnjom alternativnih pravaca kao što su, pored Turskog tok i Severni tok 1 i 2.

Rusija je do sada gasom snabdevala evropske države i Tursku putem gasovodne mreže koja ide preko Ukrajine, Moldavije i Rumunije. Tom rutom prošle godine izvezla je gotovo 200 milijardi kubnih metara gasa.

Izgradnjom Turskog toka transport ruskog gasa neće više zavisiti isključivo od ovih država već će biti preusmeravan novim, 930 kilometara dugim gasovodom, koji iz Rusije u Tursku stiže plinovodom ispod Crnog mora.

Turski tok je u Srbiji alternativa za Južni tok, čija izgradnja je otkazana krajem 2014. zbog protivljenja Evropske unije (EU).

Srbija je 2008. sa Rusijom potpisala ugovor o Južnom toku ali je pokušaj njegove izgradnje propao jer ga EU nije podržala zbog neusklađenosti sa evropskim zakonima.

Izvor: Slobodna Evropa, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top