STEFAN ŠVARC OGORČEN NA BH. MEDIJE: Nemačka nikada neće igrati za Rusiju i protiv Amerike!

Tekst objavljen na portalu „Istraga.ba“ u kojem se tvrdi da zvanični Berlin “priprema rušenje“ visokog predstavnika Valentina Inzka uz pomoć zvanične Moskve i imenovanje Christiana Scmidta, izazvao je veliko interesovanje u BiH i regionu.

Danas su se o ovom tekstu očitovali i u Njemačkoj. Vrlo burno je reagovao bivši zastupnik Bundestaga Stefan Schwarz, član CDU-a, stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.

Poručio je da je ljut i da mu je žao što „mora biti otvoren“.

Ističe da Angela Merkel uopće nije prijatelj Putina, te da je „fan Amerike (ne ludog i opsanog Trumpa, već Obame i novoizabranog predsjednika Bidena“.

„Avdić bi trebao znati, i sigurno zna, da se nikada neće dogoditi da Njemačka i Merkel igraju igre sa Putinom, a protiv Amerike“, napisao je Stefan Schwarz.

Dalje Schwarz ističe da neće biti novog OHR-a bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN- a, te kako Avdić tačno zna da je za to potrebna odluka Vijeća sigurnosti UN-a, i da postoji pravo veta od strane 5 njegovih članova u isto vrijeme, a među njima su i Sjedinjene Države.

„Dakle, čak i ako bi ta apsolutno luda priča bila istinita, što nije, to je potpuno nelogična fantastika da SAD (time i Joe Biden) ne bi ništa uradili za BiH i OHR- u, već bi samo sjedili i gledali, i konačno glasali za neke zavjere protiv Amerike?!“, naglašava Schwarz.

Za Christiana Schmidta kaže da ga zna iz zajedničkog rada u Njemačkom Bundestagu, te da definitivno nije tip koji bi učestovao u bilo kakvoj zavjeri sa Putinom, a pogotovo Angela Merkel, koju, kako kaže, poznaje od 1990., i koja to nikada ne bi pomislila, kao ni Schmidt.

„Christian Schmidt bio je državni sekretar obrane, snažan zagovornik NATO-a i njemačko-američkog partnerstva, a on je uvijek bio i još uvijek je apsolutno kritičan prema Putinu. Kad je Christian bio ministar poljoprivrede i Putin stavio sankcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evrope (pokušavajući odgovoriti na teške sankcije nakon što je napao Ukrajinu i Krim), Christian Schmidt postao je poznat po svojoj kampanji za više potrošnje naše poljoprivredne robe, posebno jabuka – i izrekao vrlo pametnu rečenicu: “Jabuka na dan drži Putina podalje!”. Dakle, on se zalagao s osmijehom za kupovanje europskih, njemačkih jabuka i voća ne samo da bi pomogao poljoprivrednoj grani nego bi također to bio lijep doprinos obrani od sve agresivnijeg Putina. Dakle, ako bi iko uopće pomislio na pozadinsku igru iza leđa naših dugoročnih prijatelja u Americi, pogotovo s Putinom, možda je izgubio razum“, “, istakao je Schwarz

Schwart je poručio i da, ukoliko bi Christian Schmidt zamijenio “političkog evnuha” Valentina Inzka, to ne bi trebao biti loš izbor za BiH.

„Barem snažniji i dobro povezani Nijemac bi preuzeo stvari umjesto anksioznog i slabog momka koji skoro ništa učinio posljednjih godina kako bi pomogao Bosni da se vrati na noge. Inzko ima svu moć da zaustavi Dodika i ostale korumpirane vođe, ali se boji da ih koristi. U međuvremenu, zarađuje tonu novca, ali on ne doprinosi u svom poslu“, smatra Schwarz.

On također smatra da dolazak Schmidta ili bilo koga drugog sa hrabrošću da stvarno pomogne zemlji, zajedno s novim američkim predsjednikom koji je pravi prijatelj Bosne, to bi bio napredak koji sada čekaju normalni ljudi Bosne i Hercegovine.

Izvor: Press Media
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top