PAHOMIJE, SKANDAL KOJI NE JENJAVA: Episkop vranjski koji je zlostavljao dječake i dalje u milosti vrha SPC (DOKUMENTARAC)

Al-Džazira Balkans je objavila dokumentarac o temi o kojoj je na desetine puta pisano i skretana pažnja javnosti. Radi se o sučajevu seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane vranjskog episkopa Pahomija Gačića, a koje vrh SPC nikada nije osudio, niti Pahomiju izrekao bilo kakve sankcije, a zbog, kako tvrde upućeni, zaštite državnih organa koju uživa još od vremena Slobodana Miloševića do danas.

Podsjetimo, maloljetni M. T, I. N, i K. M. optužili su Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske. Oni su krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podneli 31. decembra 2002. godine.

Trojica dječaka imala su manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojoj ispovjesti, 8. januara 2003. godine kada se saznalo za ovaj skandal, naveli su da ih je vladika Pahomije pipkao, mazio, tjerao ih da se „druže“, što su oni odlučno odbili.

Postupak pred niškim Opštinskim sudom počeo je svojevremeno iznova, pa su sva četvorica dječaka bila ponovo maltretirana, odnosno primorana da ponovo daju iskaze pred sudom i nanovo se suoče sa Pahomijem.

Do završetka suđenja u Nišu, u martu 2006. godine, nastupila je apsolutna zastarjelost za dva krivična dela, iz 1999. godine i 2000. godine, dok je presudom predsjednika Vijeća Katarine Ranđelović, „usljed nedostatka dokaza“ Pahomije oslobođen optužbi za preostala dva krivična djela – iz 2001. i 2002. godine.

Vrhovni sud Srbije ustanovio je 2007. godine da je tokom suđenja vladici Pahomiju, koji je oslobođen optužbe za bludne radnje nad četvoricom dječaka, bilo ozbiljnih propusta i time praktično priznao da Pahomije nije osuđen za djelo zbog koga je morao da se nađe iza rešetaka.

Ovo naknadno priznavanje greške je slaba uteha zlostavljanim dječacima i njihovim roditeljima, jer suđenje Tomislavu Gačiću ne može da se ponovi.

– Priče dece bile su potresne i na sve nas su ostavile snažan utisak. Dečaci su pričali svoje lične tragedije. Za nas nije bio potreban nikakav istražni postupak ili utvrđivanje činjenica, jer su to sve dobra deca. Ona nemaju nikakav razlog da blate bilo koga, a kamoli crkvu u kojoj će uskoro da služe. Njihov pretrpljeni bol izbijao je iz svakog njihovog stava, govora, srca – tvrdile su svojevremeno monahinja Jovana Stanković i iskušenica Nada Ćorilić, koje su svedočile u korist oštećenih dječaka.

Dokumentarni film koji je pred vama sadrži neka od njihovih svjedočenja

Izvor: Al-Džazira/Blic, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top