APSURD I KORUPCIJA: Spomenik Stefanu Nemanji plaćen kao dva Kipa slobode!

Ako je spomenik Stefanu Nemanji koštao devet miliona evra, što vlast u Srbiji i dalje ne želi da otkrije, onda je značajno veća cena od zvanične sume od 5,3 miliona evra izdvojene za spomenik Neznanom junaku u Skoplju koji su takođe pratile priče o korupciji, precenjenosti i kiču, ali i duplo više nego što je koštao poznati Kip Slobode u SAD kada se njegova cena preračuna u današnju vrednost.

Sagovornici Danasa ocenjuju da se iza ovih „apsurdnih“ cifara i podataka krije sumnja na korupciju i „ugrađivanje“ vlasti, te zato i ne znamo kolika je stvarna cena.

Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu, prema istraživanju TV N1 na osnovu darinskih dokumenata o vrednosti vezenih delova skulpture, koštao je barem devet miliona evra.

Statua srednjevekovnog srpskog vladara doseže 23 metra u najvišem delu i sadrži 80 tona bronze i 300 tona drugih različitih metala. Na cifru do koje su došli novinari N1 treba dodati i cene transporta, nadnice radnika i druge prateće troškove.

Predstavnici vlasti i dalje ne žele da otkriju kompletnu cenu a dodatne sumnje i interesovanje javnosti budi to što su sredstva izdvojena za spomenik označena kao državna tajna. Kako u Srbiji do sada nije bilo spomenika slične veličine, teško je porediti i reći da li je ova vrednost realna.

Ipak, javnost ukazuje i poredi spomenik Stefanu Nemanji sa kompleksom spomenika „Skoplje 2014“ koji je označen kao velika afera, što zbog pokazatelja na korupciju i iznosa koji za ceo projekat dosežu i do 560 miliona evra, prema istraživanju BIRN-a.

Centralna figura projekta u Skoplju je Spomenik neznanom junaku, odnosno kako se pretpostavlja Aleksandru Makedonskom, čija je cena prema prvim podacima koji su zvanično izneti bila 5,3 miliona evra, što je najveća suma ikada data u Makedoniji za spomenik.

On je sačinjen od sličnih materijala – bronze i približno je iste visine – 22 metra, kao spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu, ali monument na Savskom trgu i dalje je značajno skuplji.

Sa druge strane, jedan od najpoznatijih spomenika na svetu, Kip slobode u Sjedinjenim Američkim Državama, u trenutku svoje izrade 1885. godine vredeo je 250.000 dolara što je preračunato u današnju vrednost 5,4 miliona dolara, odnosno oko 4,4 miliona evra.

Iako je teško porediti ove spomenike sa značajnom vremenskom distancom, ovakva razlika u vrednosti, barem onoj čisto novčanoj, nije zanemarljiva.

Jedino što možemo sa sigurnošću da kažemo jeste da prikrivanje podataka ukazuje na korupciju, kaže za Danas ekonomista Peđa Mitrović, šef odborničke grupe „Sloboda i pravda“ u Skupštini Beograda.

– Ne možete da potrošite devet miliona evra javnog novca a da onda krijete fakture, dinamiku trošenja novca i da niko ne zna kome su te pare otišle. Kada stvari nisu transparentne, to kažem kao neko ko se razume u javnu upravu, onda to odmah budi sumnju na korupciju. To je praksa i standard svuda u svetu i nemam dileme da je tako i u ovom slučaju. Ako plaćate spomenik višestruko u odnosu na njegovu vrednost, a siguran sam da je preplaćen barem duplo, uz pitanje koji je umetnički kvalitet i sve greške koje su na spomeniku postojale, naravno da se postavlja pitanje transparentnosti kao glavno, istakao je Mitrović.

A o umetničkoj vrednosti i nedostatku iste za Danas, likovni umetnik i pisac Dejan Atanacković kaže da smo saznali samo deo ceha koji su građani Beograda platili za spomenik „takozvanom Nemanji“.

– Na to treba dodati honorare, prevoz, troškove postavljanja a pre svega milionska ugrađivanja režimskih lopova koji ni bolnicu ne mogu da podignu a da pritom ne ispari 40 miliona evra. U tom lažnom Nemanji sadržani su svi naprednjački mehanizmi korupcije i pranja para na čijem rasvetljavanju moramo da istrajemo, ukazao je Atanacković.

Srdić: Vraćanje nekoliko stotina godina unazad

Dragan Srdić Srka, umetnik koji se bavi sakupljanjem odbačenih skulptura iz vremena socijalizma, podseća da su se u vreme Tita pravile skulpture koje su bile ispred svog vremena, išle po 100 godina unapred, a aktuelna vlast vraća nas za nekoliko stotina unazad sa ovim spomenikom.

– Teško je porediti vrednost bilo koja dva umetnička dela ili skulpture, posebno što danas postoje galeristi i lobisti koji napumpavaju te cene. Ali čak i da Stefan Nemanja zaista vredi toliko, pitanje je kome vredi. Problem je ovde što je neko umesto nas odlučio da to vredi toliko i dao novac, nije odlučila struka nego čista politika i ljudi koji nemaju prava i obrazovanja da donose takve odluke, navodi Srdić.

Izvor: Danas
Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top