VIJEĆE MINISTARA BIH ODLUČILO: MIGRANTI SE SMJEŠTAJU U ‘BIRU’

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici razmotrilje aktuelnu migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini u cilju iznalaženja hitnih rješenja za smještaj migranata koji se trenutno nalaze na lokalitetu Lipa”  i donijelo odgovarajući zaključak.

 Kako je lokaciju bivše tvornice “Bira” u Bihaću, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svojom Odlukom broj 46/19 od 11. marta 2019. godine (“Službeni glasnik BiH”, broj 28/19) odredilo kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, Vijeće ministara BiH izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju “Bira”.

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA: 175 HILJADA KM ZA CRVENI KRST

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 175 hiljada KM granta  Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine za izgradnju kapaciteta i opremanje hitnog operativnog centra u Sarajevu.

Riječ je o sredstvima koja je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice obezbijedilo s budžetske pozicije „nabavka materijala“, a ušteđeni novac će sada biti preusmjeren Društvu Crvenog krsta BiH, s ciljem poboljšanja komunikacije i koordinacije u strukturi Društva Crvenog krsta/križa.

NASTAVLJA SE VIŠEGODIŠNJI PROJEKT ZA OSBiH

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o izmjeni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sa periodom realizacije 2016.- 2018. godine. Na ovaj način produžen je rok za provođenje ovog projekta do 2022. godine.

Također, Ministarstvo odbrane je predložilo, a Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju sredstava finansiranja i dinamike realizacije višegodišnjeg projekta Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sa periodom realizacije 2016.- 2018. godine.  Sredstva u iznosu 3,3 miliona KM bit će obezbijeđena prestrukturiranjem budžetskih sredstava iz  2020. godine, dok će 5.844.000 KM biti obezbijeđeno iz budžeta institucija BiH u periodu 2021. – 2022. godine, do kada će se provoditi ovaj projekt. 

Odobravanjem prestrukturiranja sredstava smanjit će se zahtjevi za obezbjeđenjem dodatnih sredstava iz budžeta i omogućiti daljnja modernizacija Oružanih snaga BiH.

Izvor: www.vijeceministara.gov.ba

Foto: youtube/printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top