GODIŠNJICA ROĐENJA REJHANA DEMIRDŽIĆA: Glumca koji je jednako uspješno glumio i mangupa i nacističkog oficira i bega i gradskog gospodina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Momo i Uzeir naziv je kojeg su Sarajlije u svakodnevnom govoru dali neboderima na Marijin Dvoru. Kada su izgrađeni osamdesetih bili su u vlasništvu privrednog giganta UNIS-a. Danas se službeno zovu Poslovni centar UNITIC.

Međutim, čak i oni koji su po godinama mlađi od ovih građevina, nazvaće ih po udomaćenom nazivu. Momo i Uzeir. Mnogi od njih, vjerovatno i ne znaju zašto se tako zovu i ko su bila ta dvojica, ko su bili Momo i Uzeir.

Podsjećamo one koji ne znaju, ili su zaboravili, Momo i Uzeir su bili liokovi radijskih emisija, nekadašnjeg Radija Sarajevo, koji je djelovao pod okriljem RTVSA. Svakog vikenda Momo i Uzeir, izgovarajući riječi nastale perom čuvenog scenatiste Nikole Škrbe, komentarisali su aktuelne događaje i pojave. 

Glasove su im dali sarajevski glumci Rudolf Rudi Alvađ kao Momo i Rejhan Demirdžić kao Uzeir.

Upravo o Rejhanu Demirdžiću je tiječ. Nažalost, iako je jedan od njegovih likova ušao u svakodnevni govor, danas se malo ko sjeća barda bh. glumišta. Prije tačno 93 godine u Sarajevu se rodio Rejhan Demirdžić. Na svemoćnom internetu, nažalost, može se naći jako malo biografskih podartaka. Sve ono što se pisalo o ovom velikanu, u vrijeme dok je bio aktivan, nažalost, nije digitalizovano. A trebalo bi biti, kao podsjetnik mlađim generacijama lave su umjetničke gromade hodale sarajevskim ulicama i sokacima.

– Rejhan Demirdžić (Sarajevo, 2. januar 1927 – Sarajevo, 22. august 1988), bosanskohercegovački pozorišni, filmski, radijski i televizijski glumac i televizijski scenarista. Prvi glumački nastup imao u sarajevskom Narodnom pozorištu 1943. godine. Osim u sarajevskom Narodnom pozorištu glumio u pozorištima u Šapcu, Titovom Užicu i Nišu u periodu 1945.-1955. kada se definitivno vraća u Sarajevo. Bio je veliki majstor glumačkog zanata – glumac koji nije imao svoj fah već je mogao uspješno glumiti i mangupa i nacističkog oficira i bega i gradskog gospodina. Rejhan Demirdžić i Rudi Alvađ su u zabavnim emisijama Radija Sarajevo igrali veoma popularne likove Uzeira i Momu, sve je što se o ovom glumčini može naći na sveznajućoj Wikipediji.

Slijedi još lista filmova i serija u kojima je glumio, a to su filmovi: Vratiću se, Krst Rakoc, Popodne, Glineni golub, Diverzanti, Quo vadiš Živorade, Neka daleka svjetlost, Derviš i smrt, Sarajevski atentat, Simha, Husinska buna, Miris dunja, Ukazanje Gospe u selu Grabovica, Pismo – glava, Inat i Blago u duvaru.

Iapk, najviše će ostati upamćen po karakterima u TV serijama, a oni stariji ga najviše pamte po seriji Karađoz, čiji je bio i koscenarista. Osim u Karađozu glumio je i u serijama: Porobdžije, Tale, Kože i Zlatna jabuka i devet paunica. 

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, koja mi je dodijeljena 1965. godine.

Umro je u svom Sarajevu 22. avgusta 1988. godine.

Izvor: Oslobođenje, Foto: YouTube, printscreen

Share.

Leave A Reply