I DALJE NE PRIZNAJE PORAZ: Tramp će danas održati govor svojim pristalicama

Donald Tramp (Trump) i Džo Bajden (Joe Biden) zaputili su se u Džordžiju kako bi pružili podršku svojim kandidatima dan uoči važnih dvostrukih izbora za Senat koji će imati presudan utjecaj na početak mandata demokratskog predsjednika.

Dva mjeseca nakon predsjedničkih izbora predsjednik na odlasku Tramp i dalje ne priznaje poraz uprkos provjerama, novom brojanju glasova i nizu sudskih odluka koje mu ne idu u korist.

Najveći skandal

U zapanjujućem pozivu koji je u nedjelju otkrio Washington Post, Tramp je u subotu zatražio od predsjednika izbornog povjerenstva Džordžije da “pronađe” glasačke listiće potrebne da bi se poništio njegov poraz u toj važnoj saveznoj državi. 

Nakon toga u ponedjeljak je dvoje demokratskih članova Zastupničkog doma zatražilo od FBI-ja da pokrene kaznenu istragu zbog Trampovog pritiska na dužnosnike da preokrenu izborne rezultate. 

U pismu FBI-ju, kongresnik Ted Lieu iz Kalifornije i kongresnica Ketlin Rajs (Kathleen Rice) iz Njujorka rekli su da su “dokazi o Trampovoj izbornoj prevari sada izašli na svjetlo dana”.

Sve poluge vlasti

Džordžija u posljednjih 20 godina nije birala demokrate u Senat. No ako ostvare dvostruku pobjedu, Rafael Vornok (Raphael Warnock, 51) i Džon Osof (Jon Ossoff, 33) donijet će demokratima prevagu u gornjem domu i time izabranog predsjedniku Bajdenu dati u ruke sve poluge vlasti.

Budu li republikanci i demokrati imali po 50 mjesta, buduća potpredsjednica Kamala Haris (Harris) bila bi presudni 51. glas za demokrate u Senatu koji danas kontroliraju republikanci.

Bajden će poslijepodne po lokalnom vremenu nastupiti na predizbornom skupu u Atlanti, glavnom gradu Džordžije. 

Tramp će održati govor tokom večeri i to bi trebao biti njegov posljednji veći skup prije odlaska iz Bijele kuće 20. januara.

Izvor: avaz.ba, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top