DEMONSTRANTI UPALI U ZGRADU KONGRESA: Prekinuto zasedanje o potvrdi Bajdenove pobede

Sednica oba doma američkog Kongresa, Senata i Predstavničkog doma, na kojoj bi trebalo da budu potvrđeni glasovi Elektorskog koledža i pobeda demokrate Džoa Bajdena, prekinuta je kada su desetine pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa. Donald Tramp i dalje ulaže napore da poništi izborni rezultat i ostane u Beloj kući.

Policija je ispalila suzavac i evakuisala nekoliko okolnih zgrada, dok su neki demonstranti bili u hodnicima zgrade Kongresa. Jedan učesnik protesta seo je u fotelju predsedavajućeg Senata, uzvikujući “Tramp je pobedio na izborima”.

Na snimcima se vidi kako policija ispaljuje suzavac u zgradi Kongresa. Policija je članovima Kongresa naložila da uzmu maske za gas ispod sedišta i da se pripreme da ih stave. Policajci na ulazu u salu Predstavničkog doma potegli su pištolje dok je neko pokušavao da uđe, a zatim su naložili prisutnima da zbog bezbednosti legnu na pod, prenosi Rojters.

Kako prenosi CNN, u Kongresu je došlo i do pucnjave a jedna žena je teško ranjena. Potpredsednik Majk Pens je, pod pratnjom, izveden iz zgrade Kongresa.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer uvela je policijski čas.

Tramp je na Tviteru pozvao pristalice da budu mirne i da podrže policiju jer su “oni na strani zemlje”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346904110969315332

Prethodno je u obraćanju hiljadama pristalica blizu Bele kuće ponovio neosnovane tvrdnje da su izbori pokradeni.

Potvrda glasova Elektorskog koledža je o jedna od finalnih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD-u koju propisuje američki Ustav.

Trampovi saveznici u Predstavničkom domu i u Senatu planirali su da tokom sednice ulože prigovor na izborne rezultate u više saveznih država, a prvo su prigovorili na ishod u Arizoni.

Bajden je u toj državi pobedio sa više od 10.000 glasova razlike, a sudovi su odbacili osam tužbi kojima se pokušao osporiti rezultat.

Lider republikanske većine u Senatu odbacio je pokušaje Trampovih saveznika u Kongresu da dovedu u pitanje izborni rezultat.

Ako se ovi izbori ponište samo zbog optužbi gubitničke strane, našoj demokratiji će biti zadat smrtonosni udarac. Birači, sudovi I države su izneli svoj stav. Ako ih nadgalasamo, to će naneti naneti nepopravljivu štetu našoj republici”, poručio je Mič Mekonel.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer nazvao je prigovore na izborni rezultat “pokušajem puča”.

“Kongres ne odlučuje o ishodu izbora, već narod”, naglasio je Šumer.

Gotovo je sigurno da će napori da se ishod izbora preokrene u Trampovu korist biti neuspešni, s obzirom na to da se dvostranačka većina u Kongresu priprema da prihvati rezultate novembarskog glasanja. Bajden, koji je osvojio 306 elektorskih glasova naprema Trampovih 232, biće inaugurisan 20. januara, prenosi AP.

Uprkos tome, Tramp je u obraćanju pristalicama u sredu rekao da “nikada neće priznati poraz” i pozvao okupljenje da krenu ka zgradi Kongresa.

“Nikada nećemo odustati”, poručio je Tramp.

Policija je članovima Kongresa preporučila da na zasedanje dođu ranije, zbog protesta u prestonici Vašingtonu. Pre nego što je prekinuta, sednicom je predsedavao potpredsednik SAD Majk Pens, koji je pod pritiskom Trampa i njegovih pristalica da pokuša da preokrene izborni rezultat.

“Uradi to Majk. Vreme je za veliki hrabrost”, tvitovao je Tramp u sredu, dok je u obraćanju pristalicama poručio:

“Majk Pens, nadam se da ćeš da se boriš za dobrobit našeg Ustava i zemlje. A ako nećeš, biću veoma razočaran u tebe”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346808075626426371

Međutim, Pens je u saopštenju naveo da deli “zabrinutost u pogledu integriteta izbora”, ali da nije tačno da on ima mogućnost da jednostrano prihvata ili odbacuje elektorske glasove. Prema američkom Ustavu, Pens nema ovlašćenje da poništava izborni rezultat.

“Zakletva da ću podržati i braniti Ustav sprečava me da preuzimam jednostrano ovlašćenje da odlučujem koji bi elektorski glasovi trebalo da budu prebrojani, a koji ne”, naveo je odlazeći potpredsednik u saopštenju.

Uprkos Trampovim tvrdnjama o izbornoj krađi, izborni zvaničnici i njegov bivši sekretar za pravosuđe naveli su da nije bilo problema u obimu koji bi promenio ishod. Sve savezne države potvrdile su rezultate glasanja, kao fer i tačne.

Pensova uloga na zasedanju je uglavnom ceremonijalna – da otvori zapečaćene koverte iz država koje se unose u kutijama od mahagonija i da naglas pročita rezultate.

Međutim, više od 12 republikanskih senatora koje predvode Džoš Holi iz Mizurija i Ted Kruz iz Teksasa, planira da uloži prigovor na brojanje elektorskih glasova iz pojedinačnih država u kojima je Bajden pobedio.

Prema pravilima, svaki prigovor na izborni rezultat mora da pismenim putem podnesu po jedan član Predstavničkog doma i Senata. O svakom prigovoru se zatim vodi dvosatna debata u oba doma Kongresa.

Demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, dok je Senat koji kontrolišu republikanci podeljen u pogledu potvrde Bajdenove pobede. Očekuje se da dvostranačka većina u oba doma Kongresa snažno odbaci prigovore na izborne rezultate.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top