MVP CRNE GORE: Đukanović opstruira Vladu odbijanjem da potpiše opoziv ambasadora!

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je u utorak da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora opstruira Vladu u sprovođenju njenih ustavnih nadležnosti.

“Sa žaljenjem konstatujemo da predsjednik Đukanović, odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora, opstruira Vladu u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja vanjske politike zemlje”, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

Iz MVP-a su poručili Đukanovića da Zakonom o vanjskim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora, te da “stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko- konzularnih predstavnika u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova, odnosno Vlade, a da je predsjednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse”.

“Ukazujemo predsjedniku Đukanoviću da se u Ukazu o opozivu, koji on potpisuje, tamo gdje i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sjedištem u pomenutoj zemlji prijema”, navodi se u saopštenju MVP.

https://preokret.info/index.php/2021/01/05/muharem-bazdulj-radanje-banja-luke-od-mesa-i-kostiju/

Iz tog resora su naveli da “kada je već riječ o praksi, podsjećamo da predsjednik Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je uvaženi diplomatski predstavnik službovao u veoma važnoj prijateljskoj državi, članici NATO-a i EU. U tom slučaju je obzir prema državi prijema, navođenje diplomatske prakse i traženje dodatnih obrazloženja – izostao”.

Osim toga, iz MVP su naveli da bi željeli da vjeruju “da predsjednik Đukanović, zbog dobrobiti građana naše države, želi funkcionalnu kohabitaciju”.

“…Iako posljednji događaji u Skupštini Crne Gore, njegovo odbijanje da potpiše set zakona kojim se opstruira normalno funkcionisanje ekonomsko-pravnog sistema zemlje, kao i odbijanje da potpiše opoziv sedam ambasadora ukazuju na sasvim suprotno – narušavanje socijalne kohezije zemlje i produbljivanje podjela, iako bi sa pozicije predsjednika trebalo da šalje pomiriteljske poruke”, saopšteno je iz MVP.

Prethodno je Đukanović odbio da potpiše Ukaz o opozivu ambasadora Crne Gore u Kini, Srbiji, Vatikanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Italiji, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj, navodeći da se za to nisu stekli uslovi, kao i da MVP nije dalo adekvatno obrazloženje za opoziv.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Predsjednik Crne Gore

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top