(NE)VERNIČKI MARKETING: Koja je svrha Vučićeve Božićne posete Hilandaru (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je na Badnji dan i Božić u Hilandaru, čime je postao prvi šef naše države u protekle dve decenije, ili kako to ima običaj da kaže: „u novijoj istoriji“, koji je boravio u ovom manastiru u službenoj poseti.

Mada je njegov prethodnik na funkciji Tomislav Nikolić u više navrata tokom predsedničkog mandata pohodio navedenu svetinju, radilo se o privatnim posetama.

Da će Vučić za praznik posetiti Svetu Goru prve su početkom sedmice objavile Večernje novosti, a potom je on 6. januara putem svog zvaničnog Instagram naloga „Budućnost Srbije“ poručio, uz dve fotografije: „Kratak odmor pred dolazak na brod, u Uranopolisu. Imam ogromnu tremu, ali sam i posebno radostan, što ću za nekih sat vremena imati priliku da posetim duhovni centar i našu najvažniju svetinju, manastir Hilandar na Svetoj Gori.“

Predsednika je na to putovanje pratio ministar bez portfelja Nenad Popović.

Kasnije istoga dana, javnost je, takođe, preko Instagrama, obaveštena da je Vučić stigao na Svetu Goru, te da je „posebno zahvalan manastirskoj bratiji na toplom dočeku i divnom gostoprimstvu“.

U večernjim satima on se ponovo oglasio porukom i fotografijama: „Srećno Badnje veče iz veličanstvenog Hilandara! Upravo sam završio večeru na Badnje veče sa igumanom Metodijem i pripremam se za jutarnju službu sa bratijom manastira Hilandar.“

Na božićno jutro objavljeno je još nekoliko predsednikovih fotografija sa Svete Gore.

Na jednoj od njih Vučić se nalazi pored masline, koju je po predanju zasadio car Dušan.

„Manastir Hilandar je veličanstven, a bez obzira na to što su pred srpskim narodom velika i teška iskušenja, uveren sam da zajedno i ujedinjeni možemo da učinimo našu Srbiju još snažnijoj i boljom za sve njene građane. Hristos se rodi.“ Na fotografijama je „ovekovečeno“ i kako bere divlje mandarine, uz objašnjenje: „Jedna divlja mandarina za mog Danila, za moju Milicu i za mog Vukana. Završavam posetu Hilandaru, a ovde kažu, ili si došao prvi put, ili dolaziš ceo život. Vraćam se uskoro! Živela Srbija!“

Komentarišući Vučićev odlazak u Hilandar, glumac i demokrata Branislav Lečić, koji je svojevremeno proveo oko tri meseca na Svetoj Gori kao iskušenik, kaže za Danas: „Svima je jasno da je predsednikova poseta Hilandaru još jedan marketinški potez.“

– Za Badnje veče i Božić biti tamo je jasna poruka: „Ja sam vernik i poštujem pravoslavnu srpsku svetinju“, što je u redu. Ali, ja bih više voleo da Aleksandar ostane tamo mesec dana i radi sve manastirske poslove, i da u molitvi i kroz bdenja i liturgije obavi najvažniji posao za Srbiju u ovom veku, a to je da se uz božju pomoć obračuna sa svojim egom i sve nas i sebe oslobodi svoje egosveprisutnosti. Ja sam svojim boravkom na Hilandaru u svojoj 33. godini to uspeo. I moja molitva i dan-danas traje. Nekim čudom kada bi se to i njemu desilo, Srbija bi, najzad, ozdravila od apsolutizma i cezarizma, od kojeg već odavno pati. I zato se, nažalost, ni fizički ni duhovno još uvek ne projektuje u budućnost. Ali, nažalost, Aleksandru Vučiću marketing je sve. Uvek forma bez suštine. Ako ne živiš po Hristu, nisi hrišćanin. Ako se ne ponašaš demokratski, nisi demokrata. Marketing pred Bogom ne pomaže. Pomažu samo istina i pokajanje, konstatuje Lečić.

Govoreći na istu temu, bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić navodi: „Pretpostavljam da je Vučić odlaskom na Hilandar želeo svom biračkom telu da poruči da je ‘veliki vernik’.“

– Sigurno nije išao na Hilandar da okaje grehe. Za to mu ne bi bila dovoljna ni dva veka, a kamoli dva dana. Još manje verujem da je tamo išao da potraži mir, jer je celu svoju političku karijeru zasnovao na konfrontaciji. On se celog života hrani konfliktom, a napaja mržnjom. Tu ni Hilandar ne pomaže, smatra Pajtić.

Tomislav Nikolić, koji je bio predsednik Srbije od juna 2012. do juna 2017, između ostalog je posetio Hilandar u avgustu 2013. Kako su tada preneli mediji, prvobitno je bilo planirano da samo prenoći u konacima Hilandara, ali je ostao šest dana. Kao glavni razlog zbog kojeg je produžio boravak, navedeno je da su mu „izuzetno prijali mir i duhovni razgovori sa bratstvom Hilandara“.

Boris Tadić, Nikolićev prethodnik na funkciji predsednika, nije nijednom boravio na Hilandaru tokom dva predsednička mandata, odnosno u periodu od jula 2004. do maja 2012. List Politika objavio je u jednom tekstu da su u tri navrata pripremane Tadićeve posete, poslednji put krajem 2010, „kada je sve bilo gotovo dogovoreno, zbog sportske povrede, morao je hitno na operaciju Ahilove tetive“.

Za razliku od Tadića, Vojislav Koštunica posećivao je Svetu Goru i dok je bio predsednik SRJ i kasnije kada je vodio Vladu Srbije. Kako je zabeleženo, u decembra 2000, Koštunica, i tadašnji premijer SRJ Zoran Žižić, u pratnji 19 ministara i drugih zvaničnika, boravili su u Hilandaru, povodom praznika Vavedenje, koji je i slava tog manastira.

„Prvi put posle 55 godina zvonila su sva zvona, bilo je više od 1.500 uglednih gostiju, razmenjeni su pokloni“, pisao je nedeljnik Vreme. Hilandarsko bratstvo je prethodno uputilo javnu podršku Koštunici, koji je bio kandidat na izborima u jesen 2000, ispred Demokratske opozicije Srbije, pozivajući vernike da glasaju za njega.

Poseta „na visokom nivou“ koja je izazvala najveću pažnju javnosti dogodila se u aprilu 1991, kada je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević helikopterom sleteo u baštu Hilandara. U predsedničkoj pratnji bila su još četiri helikoptera.

Prema pisanju Vremena, na početku posete Milošević je igumanu Pajsiju po jednoj verziji rekao: „Dobar dan“, po drugoj „Zdravo, druže igumane“, a po trećoj „Zdravo, pope“.

Tvrdi se da su uoči njegovog dolaska iz manastira pobegli praktično svi monasi, te da mu je iguman Pajsije poklonio kožom ukoričeno Sveto pismo, uz pouku: „Ako se po ovoj knjizi budete vladali, i po njoj narodom upravljali – biće uspeha.“

Priča kaže i da su tamošnji monasi nakon Miloševićeve posete uveli dodatni post, oprali svako mesto na koje je stao i odustali od uzgoja paradajza tamo gde su sleteli helikopteri.

Krunisane glave i pomoć

Hilandar je podigao grčki monah Georgije Helandarios, a obnovili su ga Stefan Nemanja (u monaštvu Simeon) i njegov sin, Sveti Sava. Godine 1198. vizantijski car Aleksije III Anđeo izdao je povelju kojem se Hilandar daruje „da Srbima bude na večni poklon“. U vreme cara Dušana Nemanjića Sveta Gora je došla pod njegovu vlast, i veruje se da je to bio period najvećeg prosperiteta manastira. Car Dušan je boravio na Hilandaru devet meseci (od septembra 1346. do maja 1347), u vreme kuge, zajedno sa suprugom, caricom Jelenom, jedinom ženom kojoj je ikada dozvoljeno da kroči na Svetu Goru. Hilandar su posećivali i vladari iz dinastija Obrenović i Karađorđević – kralj Aleksandar Obrenović i kralj Petar Karađorđević. Manastir je značajno stradao u razornom požaru 2004, i njegova obnova i dalje traje.

Ministar Nenad Popović je za RTS i Pink preneo da je Vučić rekao monasima da će obnova biti završena u roku od maksimalno dve godine. U izveštajima se pominje i pomoć od nekoliko miliona evra u tu svrhu.

Grbović: Želja da se utiče na izbor patrijarha

Povodom Vučićeve posete Hilandaru, Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, navodi za naš list: „Pretpostavljam da je ta odluka povezana za željom da se utiče na izbor novog patrijarha. Nikada nije bilo očiglednija potreba da Srbija postane istinski sekularna država. Danas je to i u interesu države, a možda i pre u interesu Crkve.“ M. D. M.

Izvor: Danas
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top