MAPIRANJE DIVLJIH DEPONIJA U MOSTARU: Gdje je moje smeće?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mapa ‘Uborak na našim ulicama’ bilježi i kontekstualizira geografiju komunalnog nereda u Mostaru koji iz godine u godinu nesmetano nastavlja grad činiti ruglom i sramotom. Pitamo se gdje i kako završava mostarsko smeće sad kad je deponija Uborak konačno istrajala, a kriminal gradskih komunalnih preduzeća jasan kao dan.

Kad je u ljeto 2019. godine zbog slučaja piralen deponija Uborak blokirana od strane nezadovoljnih građana, mostarska javna komunalna preduzeća neiznalaženjem alternativnih rješenja za odvoz smeća dopuštaju da se grad pretvori u svoju vlastitu deponiju. Mostar je ponovo obišao svjetske medije kao grad smeća.


Činjenica da se Uborak vodi kao regionalna deponija i da ostali gradovi koji svoje smeće dovoze ovdje tada nisu ostali do guše zatrpani u otpad kao Mostar, jasno je pokazala kako su građani Mostara još jednom iskorišteni kao taoci za kratkoročne osobne interese (famozni slučaj deblokade deponije u režiji Ljube Bešlića i njegovih pomoćnika). ​

Problem odlaganja otpada u Mostaru nikad nije adresiran, a još manje da su odgovorni za komunalnu propast pokušali riješiti ga. Najočitiji spomenici komunalnog kriminala u gradu svakako su divlje deponije koje se nezaustavljivo pojavljuju, ne više na periferijama, nego u naseljima, na ulicama diljem grada.

Bijeli Brijeg / AbrašRadio

Komunalna preduzeća pod upravom Grada (J.P. Komos i J.P. Parkovi – netransparentno združeni pod fikcionalno J.P. Komunalno), iako decenijama djeluju van zakonskih okvira, iz godine u godinu troše ogromne budžete. U izbornoj, 2020. godini budžet samo za održavanje čistoće iznosio je čak 1 320 000 KM.

Mapa ‘Uborak na našim ulicama’ bilježi i kontekstualizira geografiju komunalnog nereda u Mostaru koji iz godine u godinu nesmetano nastavlja grad činiti ruglom i sramotom.

Carina / AbrašRadio

Pitamo se – gdje je mostarsko smeće – moje, tvoje, naše – sad kad je deponija Uborak konačno istrajala, a kriminal odgovornih preduzeća postao jasan kao dan. Kako izgleda komunalna usluga u tvom naselju? Koja divlja deponija ti svakodnevno grebe oči i nos? Imaš li primjer komunalnog kaosa za koji misliš da je naročito važno da se zapamti? Znaš nešto što će upotpuniti slagalicu mostarske ekološke propasti?

Velika deponija na sjevernom izlazu / AbrašRadio

Posjetitelji su pozvani doprinijeti mapiranju slanjem fotografija iz svojih naselja putem maila: [email protected], putem Google obrasca na linku: GDJE JE MOJE SMEĆE?ili putem Facebook stranice AbrašRadija. (anonimnost zagarantirana)

Izvor : AbrašRadio

Share.

Leave A Reply