PS BiH: Poslanici podneli zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji ne čine vlast na državnom nivou, podnijeli su zahtjev za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara, naglašavajući da je u pitanju najneproduktivniji saziv.

Okosnicu vlasti na državnom nivou čine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s njihovim koalicionim partnerima, a zahtjev su podnijeli poslanici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB).

Razmatranje te inicijative prva je tačka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma PSBiH koja je zakazana za danas, 11. januara.

U obrazloženju su naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu, a podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ovim tempom BiH će trebati još najmanje deset godina da EU odobri kandidatski status. Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (SNSD) se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja”, navode opozicioni poslanici.

Ocjenjuju da je broj zakona koji je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran,da se izbjegava donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje zahtjeva poslanika za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog, kako navode, nezakonitog organiziranja igara na sreću, a to su zatražili poslanici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), SDP-a, Demokratske fronte (DF), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i NB-a.

Pred poslanicima je prijedlog o izmjenama Izbornog zakona kojim se predlaže uvođenje instituta “mirovanja parlamentarnog mandata” koje podrazumijeva pravo zastupnika da, pod određenim okolnostima stavi mandat u mirovanje i da ga do njegovog isteka ponovo aktivira.

Taj institut, pojasnio je predlagač Saša Magazinović (SDP), najčešće se primjenjuje u slučajevima kada se poslanik odluči obavljati dužnost koja se smatra nespojivom sa obavljanjem dužnosti poslanika u parlamentu.

“Zabrinjavajuća je praksa neformiranja vlasti nakon izbora pri čemu brojne osobe u izvršnoj vlasti paralelno obavljaju dužnosti predstavnika u zakonodavnoj vlasti”, smatra predlagač.

Poslanici Kluba SDP-a BiH predložili su i na dnevni red današnje sjednice uvršteno je i razmatranje amandmana na Ustav BiH kojima bi se ojačale državne institucije i u pitanju je takozvani “aprilski paket”.

Amandmanima se, između ostaloga, predviđa jačanje kapaciteta državnog parlamenta te bi se broj poslanika u Predstavničkom domu sa sadašnjih 42 uvećao na 87. U Domu naroda umjesto 15 delegata bilo bi njih 21. Amandmani predviđaju i uvođenje predsjednika Bosne i Hercegovine kao i funkciju premijera države.

Na dnevnom redu je i Informacija Centralne izborne komisije BiH o pokušajima izbornih prevara putem glasanja poštom izvan Bosne i Hercegovine, te preduzetim mjerama i planom daljnjih mjera za sprečavanje izbornih prevara, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o nekoliko poslaničkih inicijativa od kojih se neke odnose na usvajanja teksta himne BiH, imenovanje Privremene komisije za izradu zakona o državnoj imovini, a jednom od njih bit će upućen zahtjev prema Ministarstvu civilnih poslova da započne direktne pregovore o nabavci vakcina protiv Covid-19.

Izvor: vjesti.ba, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top