UČVRŠĆIVANJE DIKTATURE: Uvreda porodice funkcionera da bude krivično delo

Članovi porodica najviših državnih funkcionera ubuduće bi mogli da budu zaštićeni od svake uvrede i kritike, ukoliko bude prihvaćena inicijativa organizacije bliske vlasti Saveta za monitoring i ljudska prava da se napad na njihov “psihički integritet i spokojstvo” kazni i sa pet godina zatvora. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da bi usvajanje tog krivičnog dela bilo diskriminatorno i neustavno, te da je ta inicijativa “igrokaz između vlasti i vlasti”.

Predstavnici vlasti ne trpe kritike, pa se čak i one koje anonimni pojedinci iznose na društvenim mrežama citiraju u informativnim emisijama i tretiraju kao napad, najčešće, na predsednika Aleksandra Vučića i članove njegove porodice.

Nedavno je tim povodom Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost” Ministarstvu pravde podneo inicijativu da se uvede novo krivično delo – izlaganje poruzi članova porodice predstavnika najviših državnih organa.

Generalni sekretar te organizacije Mario Spasić, koji je inače bio angažovan i u Vladi Srbije, rekao je da to krivično delo predviđa da će se ko javno izloži poruzi, lažima i poluistinama člana uže porodice predstavnika najviših državnih organa, kazniti zatvorom od pet godina, kao i to da teret dokazivanja bude na licu koje iznosi te informacije.

“Kako bi se sprečio napad na članove porodice i eventualno slabljenje kapaciteta donošenja državnih odluka, podneli smo ovu inicijativu sa ciljem zaštite članova porodice sadašnjih, ali i svih budućih predstavnika najviših državnih organa”, naveo je Spasić.

Podrška za ovu inicijativu stigla je od poslanika SNS Vladimira Đukanovića. On je rekao da je javnost mogla da se uveri na koji način se vređaju najbliži članovi porodice predsednika Srbije, kao i da bi se “takvi zlikovci sprečili da to dalje rade mora da se se uvede krivično delo”.

“Nije dužna jedna čestita žena kakva je Angelina Vučić da trpi takve zastrašujuće uvrede preko društvenih mreža, niti njegov otac, niti brat, dete posebno”, naveo je Ðukanović i dodao da bi ta inicijativa što pre trebalo da se nađe na dnevnom redu parlamenta.

“Krivična zaštita članova porodica funkcionera bila bi neustavna”

Stručna javnost, sa druge strane, smatra da je uvođenje takvog krivičnog dela sumanuto i opasno, kao i da je u suprotnosi sa Ustavom.

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić navodi za Nova.rs da je vrlo neobično da ta vrsta zaštite koja bi se protezala samo na srodnike funkcionera i ne bi obuhvatala mogućnost da se zaštite porodice drugih građana je diskriminatorna.

“Diskriminacija je utoliko što bi se nejednako postupalo u identičnim situacijama, s tim što bi porodice funkcionera uživale krivično pravnu zaštitu. Zabrana diskriminacije je propisana Ustavom. Iz tog ugla to bi bilo neustavno”, navodi Pajvančić.

Ona kaže da svako ima pravo na jednaku pravnu zaštitu bez diskriminacije, a da to što predlaže pomenuta nevladina organizacija nije zaštita jednaka za sve.

“Ona bi bila obezbeđena samo za funkcionere porodica. Nije dobro ničiju porodicu vređati, ali je neophodna jednaka zaštita za sve. To bi bila diskriminatorna norma koja privileguje one koji su već privilegovani imunitetom”, zaključuje Pajvančić.

“Neprikladno da vlast sama predlaže izmene”

Sofija Mandić, pravnica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS), kaže za naš portal da udruženje koje je predložilo kažnjavanje za uvrede članova porodica funkcionera nije udruženje koje je autentično.

“Imali smo prilike da vidimo aktivnosti tog udruženja i njegovog generalnog sekretara za kog se ispostavilo da je angažovan u Vladi. To što oni predlažu je igrokaz između vlasti i vlasti. Sama vlast ima problem sa tim da se kritikuju oni i članovi njihovih porodica, pa je neprikladno da oni predlažu izmene. Oni su našli nekog da to uradi ko je van sistema, a u stvari je u sistemu”, navodi Mandić.

Ona dodaje da je vrlo čudno da se na taj načn stavljaju u fokus članovi porodica državnih funkcionera,jer su oni nizom zakona pod kapom državnih organa, u slučajevima nekih koruptivnih radnji.

“Čak i ako ovo prođe, a ne verujem da hoće, bilo bi u potpunosti suprotno našem pravnom sistemu. Članovi porodica takođe mogu krivično odgovarati za trgovinu uticajem, za novac koji je državni funkcioner stekao koruptivno, a koji se vode na njihovo ime. Ne bi to suštinski mnogo promenilo”, smatra Mandić.

“Porodice funkcionera bile bi zaštićene kao mali medvedi”

Predloženu ideju, profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je za N1 kao opasnu i protivustavnu. Ona navodi da bi se na taj način stvorio pravni vakuum u kom će porodice javnih funkcionera biti zaštićene kao beli medvedi, jer će umesto privatne tužbe zbog uvrede, taj postupak voditi javni tužilac, što remeti pravni poredak.

Predloženu ideju, profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je za N1 kao opasnu i protivustavnu. Ona navodi da bi se na taj način stvorio pravni vakuum u kom će porodice javnih funkcionera biti zaštićene kao beli medvedi, jer će umesto privatne tužbe zbog uvrede, taj postupak voditi javni tužilac, što remeti pravni poredak.

“Na taj način ćemo dobiti potpuno privilegovanu klasu, kastu ljudi koji postaju pravno nedodirljivi, a kod nas su i tako, mimo zakona i mimo Ustava pravno nedodirljivi postali i šef države i predsednica Vlade i mnogi drugi javni funkcioneri, ali oni makar uživaju neke vrste imuniteta, dati munitet članovima njihove porodice, pa to se ne radi ni u monarhijama, to je potpuno, neshvatljivo, neprihvatljivo, čudovišno”, upozorila je Rakić Vodinelić.

Izvor: nova.rs, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top