POSTOJI RAZLIKA: I da, vakcinisaću se, ali ne Pfizerom sigurno!

Da se razumemo, vakcinisaću se protiv Covid19.

Elem, dajte da vidimo šta trenutno ima u ponudi od vakcina:

1. Pfizer – USA/GER

2. SPUTNIK – Rusija

3. SINOFARM – Kina

1. PFIZER VAKCINA

je bazirana na unošenju mRNK(iRNK) koji kodira “spike” protein kojim se virus vezuje za ćelijski receptor. Pobuđuje se imuni sistem koji onda juri taj “spike” protein u organizmu i na taj način blokira sposobnost virusa da izazove infekciju.

Ideja je zaista odlična, tehnologija je nova i efikasnost je fenomenalna… Ono što ostavlja gorak ukus u ustima je mogućnost pobuđivanja imunog sistema, prema individualnih genetskim karakteristikama, da počne da juri taj “spike” protein ili njegovu varijantu i na našim ćelijama.

Ovo daje mogućnost za nastanak nekih autoimunih oboljenja koja se neće manifestovati sada, već za 5, 10 ili 20 godina… To je rizik koji ova tehnologija nosi sa sobom, kao i naše neznanje o funkcionisanju imunog sistema.

Foto: Gulf Business

2. SPUTNIK VAKCINA JE VEKTORSKA VAKCINA.

To znači da je deo nukleotida (DNK/RNK) koji kodira “spike” protein koji se vezuje za ćelijske receptore prebačen na “nosač” koji je adenovirus, iz grupe DNK virusa. Naš imunološki sistem prepoznaje ovaj oslabljeni virus, razgrađuje ga i onda razvija imunitet na adenovirus sa “spike” proteinom koji ima i Covid19 virus. Bezbednost je na duge staze značajno veća jer je tehnologija poznata i koristi se duže vreme. Efikasnost nije kao kod Pfizera, negde je oko 91,5% dok Pfizer ima efikasnost oko 95%.

Foto: Gulf Business

3. SINOFARM

vakcina je vakcina sa inaktivisanim korona virusom tzv. “mrtva” vakcina. Možda i najbezbednija za upotrebu jer je u pitanju gomila mrtvih partikula virusa koji će imunološki sistem čitati kao virus i tako ih tumačiti.

Efikasnost je nešto niža od 90%, ali je bezbednost na duže staze značajno veća. Takođe, problem je i u pravljenju ovakve vakcine jer je potrebno “uzgajati” živ virus, pa ga razmnožiti, pa ga učiniti i aktivnim, što proces čini dugim i sporim.

Sada je postavlja pitanje šta izabrati? To je pitanje struke… Prva lekcija svakog ko se bavi medicinom na bilo koji način je PRIMUM NON NOCERE (ne naškodi). Suština medicine je da pomogne pacijentu, ali ne po cenu da ga ugrozi.

Nijedan hirurg neće operisani pacijenta koji nema benefit od operacije. Onaj koji to radi, ili uzima pare ili je jebeni psihopata. Nijedan lekar neće ugroziti život pacijenta sem ako nije ili lud ili neznalica.

Svako ko tako radi ili ko forsira nešto u šta nije siguran je poput Mengelea.

Svaka čast svakome na stručnosti, ali bih ja ipak da pomognem ljudima, a ne da ih koristim kao kuniće bez njihovog odobrenja. Poštujmo život i on će nas.

I da vakcinisaću se, ali ne Pfizerom sigurno.

Izvor: lolamagazin, Foto: Science News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top